Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Auta terčem zlodějů a vandalů

Dvě odcizená vozidla a několik vykradených, či poškozených 

Během víkendu od pátku 29. července 2011 do neděle 31. července 2011 zaevidovali hradečtí policisté několik případů krádeží vozidel, krádeží věcí z vozidel, nebo poškození motorových vozidel.

V uvedené době policisté přijali oznámení o dvou odcizených vozidlech. Po těchto bylo po zjištění potřebných informací vyhlášeno celostátní pátrání.
V prvním případě se jednalo o osobní motorové vozidlo značky Škoda Octavia 1Z, karoserie combi, barvy černá metalíza, registrační značky: 4H2 5235. Toto bylo majiteli odcizeno v Hradci Králové na parkovišti v ulici K Sokolovně v noci z 28. na 29. 7. 2011. Majitel si vozidlo cení na 300 tisíc korun.
Druhé bylo odcizeno v Hradci Králové ul. Palachova a to v době od 04:00 do 14:00 hodin dne 28. 7. 2011. Jedná se o osobní motorové vozidlo značky Škoda 135 GLX Forman, barvy tmavě modré, registrační značky 2H8 3387. Tímto skutkem vznikla poškozenému škoda ve výši 12 tisíc korun.
Po dosud neznámých zlodějích a odcizených vozidlech policie pátrá.
Za zločin krádeže hrozí pachateli až pět let trestu odnětí svobody. Za přečin neoprávněné užívání cizí věci může pachatel strávit až dva roky za mřížemi.

Pokud jste si v daných místech a v uvedeném čase všimli něčeho podezřelého, nebo máte jiný poznatek směřující k dopadení zloděje, či nalezení vozidel předejte tuto informaci Policii České republiky.



Dále policie vyšetřuje tři případy vloupání do vozidel na Nechanicku a Smiřicku. K těmto došlo v noci ze čtvrtka 28. 7. 2011 na pátek 29. 7. 2011. Z vozidel značek Hyundai, Škoda Octavia a Škoda Fabia si zloděj po násilném vniknutí odnesl tašku s dokumenty, servisní knížku, finanční hotovost, platební kartu a doklady. Drzost zloděje, či zlodějů neznala mezí, jelikož v jednom z případů vnikl i na oplocený soukromý pozemek, kde bylo vozidlo zaparkováno. Předběžně stanovená výše škody dosáhla celkem částky přesahující 30 tisíc korun.

Za přečin krádeže může být pachatel potrestán až dvouletým trestem odnětí svobody. Za přečin poškození cizí věci si může vandal pobýt za mřížemi až jeden rok.

Auto není trezor, a proto neponechávejte ve vozidle žádné cenné věci. Pokud je to možné nenechávejte vystavené na odiv ani například prázdné tašky či batohy, jelikož je to pro zloděje rovněž lákadlo. Výše škody pak narůstá především díky poškození vozidla.

 


Dále policisté přijali oznámení o dvou případech, při kterých bylo vozidlo poškozeno, a navíc se jej zloděj pravděpodobně pokoušel odcizit. Z vozidel dle oznamovatelů nebylo nic odcizeno. Jednalo se o vozidla značky Suzuki a Škoda Forman. K oběma událostem došlo v Hradci Králové na Moravském předměstí. První případ se udál zhruba 2 hodiny po půlnoci dne 29. 7. 2011 a k druhému případu došlo v 9 hodin ráno dne 31. 7. 2011.

Za přečin krádeže může být pachatel potrestán až dvouletým trestem odnětí svobody, stejně tak za přečin neoprávněné užívání cizí věci. Za přečin poškození cizí věci si může vandal pobýt za mřížemi až jeden rok.



U posledních dvou případů došlo "pouze" k poškození vozidla. Dosud nezjištěný vandal u vozidla značky BMW v Hradci Králové ul. Bohuslava Martinů a na vozidle značky Škoda Octavia v Hradci Králové na Pražském předměstí poškodil lak karoserie vozidla. Vandal, který udělal rýhu do laku a to téměř po celém obvodu vozidel způsobil poškozeným škodu v předběžné výši 80 tisíc korun.
Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až ročním trestem odnětí svobody.

Parkujte svá vozidla na osvětlených a frekventovaných místech. Velmi vhodné je parkování vozidel v uzamčených prostorách, jako jsou zděné soukromé, nebo společné garáže.
Policie ČR dále žádá občany, aby v případě přímého svědectví páchání trestné činnosti urychleně informovali Policii ČR.

Více k prevenci naleznete zde:

www.rokzabazpecenivozidel.cz

Preventivní informace v oblasti  krádeží motorových vozidel

Databáze odcizených vozidel k nahlédnutí zde...

Čtěte také:
Poškrábané vozidlo – zpravodajství z Jičínska
Několik případů krádeží z Královéhradecka – zpravodajství z Královéhradecka


nprap. Jan Čížkovský
1. srpna 2011 15:35 

vytisknout  e-mailem