Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Auto chtěl

LIBEREC - Platit za něj už ne. 

Od loňského května se 36letý muž z Kroměříže vozí v osobním vozidle, za které jeho majiteli nezaplatil. 

Právě v květnu loňského roku kupoval 36letý muž osobní vůz Rover od majitele z Liberce. Ten za auto požadoval částku dvacet osm tisíc korun. Kupující ho ale přesvědčil, aby mu auto prodal na splátky, protože nemá dostatečnou hotovost. Prodávající na splátkový kalendář nakonec přistoupil a od 36 letého muže z Kroměříže převzal zálohu, která činila čtyři tisíce korun. Vše bylo dohodnuto a  zadokumentováno v kupní smlouvě. Pak 36letý muž s autem odjel.

Od té doby o něm prodávající moc neslyšel. A navíc od něj neviděl už žádné splátky, na kterých se spolu domluvili. 36letý muž není příliš sdílný, nekomunikuje, požadované splátky nezaplatil  a vůz majiteli nechce vrátit. Totožnost muže policisté znají, k dané věci ho vyslechli a ve zkráceném přípravném trestním řízení mu sdělili podezření z přečinu podvodu. Trestní zákoník vymezuje za tento delikt trest odnětí svobody až na dva roky, zákaz činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
________________________________________________________________________________________________

A policisté řeší ještě další podobné případy. V listopadu 2011 si třiašedesátiletá žena z Jablonce nad Nisou půjčila od 76letého muže z Liberce třicet tisíc korun. Sepsali spolu písemnou smlouvu o půjčce, ve které nechyběl ani splátkový kalendář. Žena měla v pravidelných měsíčních intervalech splácet půjčku po třech tisících korunách, a to počínaje únorem 2012. Bohužel, do současné doby neobdržel muž od ženy ani korunu a ona sama již není kontaktní. Proto se podvedený muž obrátil v těchto dnech na policisty a podal na ženu trestní oznámení.

Trestní oznámení podala i další poškozená, 80letá důchodkyně. V průběhu let 2011 až do současnosti si od ní 67letá žena z Liberce postupně půjčovala peníze, až se dluh vyšplhal na sto devatenáct tisíc korun. Přitom stále opakovaně slibovala, že peníze vrátí. Poškozená jí sdělila termín, do kterého chce mít všechny peníze vrácené. Termín - 22. ledna 2013 - jíž dávno vypršel a žena své peníze zpátky nedostala.

Oba tyto případy jsou zatím v šetření, nicméně dlužníky čekají problémy se zákonem, neboť jsou podezřelí, že se mohli vůči svým "věřitelům" dopustit podvodu. Ale i samotní poškození by měli zvážit, zda a komu peníze půjčí.


mjr. Bc. Vlasta Suchánková
21. 2. 2013

 

 




 

vytisknout  e-mailem