Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Auto kriminalita

NOVOJIČÍNSKO-desítky případů 

Od začátku roku vyšetřují novojičínští policisté téměř šedesát případů týkajících se odcizených a vykradených automobilů.

Pachatelé nejvíce kradou Škody Octavia první řady, a dále věci zanechané ve vozidlech. Posledním žádaným zbožím jsou zabudované navigační systémy v přístrojových panelech z  VW Passatů a Š Octávií. Zloději však nepohrdnou také kamerami z čelních skel či věcmi zanechanými na sedadlech. Do vozidel se dostávají rozbitím oken dveří či překonáním jejich zámků.
Způsobené škody jdou do stovek tisíců korun. Auto kriminalita netrápí pouze novojičínské policisty, ale také sousední okresní města.

Z celkového počtu šedesáti případů auto kriminality se jednačtyřicet případů týká vykradených aut. Mnohdy samotní řidiči jednají velice lehkomyslně. Z následných trestních oznámení je zřejmé, že poškození majitelé zanechali své cenné věci na sedadlech zcela viditelně, aniž by je vzali s sebou nebo je ukryli do zavazadlového prostoru. A tak evidujeme odcizené tašky s notebooky, sportovní tašky, dámské kabelky či elektroniku.

Vlastníkům vozidel však nelze nic vtýkat, pouze konstatovat, že auto není trezor a být na své věci obezřetnější. Věci zanechané viditelně uvnitř vozidel jsou výkladní skříní pro zloděje, kteří využijí okamžiku k tomu, aby se jich zmocnili. 

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí
PIS Nový Jičín

vytisknout  e-mailem