Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Auto najelo na krajnici a skončilo na střeše

NÁCHODSKO – „Jen tři piva...“ 

Hlídka policistů z OOP Česká Skalice byla přivolána k dopravní nehodě, ke které mělo dojít u obce Řešetova Lhota. Pětačtyřicetiletý muž měl vozidlem najet na levou krajnici a v silničním příkopu se převrátil na střechu. Policisté ve vozidle našli láhev načaté flašky vodky. Řidič však přiznal pouze konzumaci tří piv. Policisté jej vyzvali k provedení dechové zkoušky, se kterou muž souhlasil. První naměřená hodnota byla 2,74 a druhá pak 2,77 promile alkoholu v dechu. Dále bylo zjištěno, že muž má vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Následně byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici. Nyní mu hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání až tříletý pobyt ve vězení. 

Nejedná se však zdaleka o ojedinělý případ. Policisté v celém Královéhradeckém kraji evidují od začátku letošního roku do dnešního dne bezmála 1567 přestupků, kdy řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu či drog. A dále pak 369 řidičů, kteří nadýchali přes 1 promile, čímž se dopustili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. To vychází přibližně na 6,4 odhalených řidičů denně, kteří byli pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek za volantem.

Česko patří k zemím, které rozhodně alkoholem nepohrdá. Přesto existují chvíle a místa, kde je třeba tuhle touhu potlačit. Alkohol, jako jedna z nejškodlivějších návykových látek, nepatří ani za volant automobilu, ani za řídítka motocyklů nebo třeba jízdních kol. Podle veřejně dostupných údajů je přibližně čtvrtina tragických nehod v Evropské unii s přítomností alkoholu. A i když se člověk po konzumaci alkoholu cítí lépe, rozhodně nesmí usednout za volant. Útlum, narušení vnímání reality a zkreslení aktuální situace jsou  spouštěčem rizikových situací, které člověk sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika, naopak je podhodnocuje. A důležité je si i uvědomit, že hladina alkoholu v krvi stoupá ještě určitou dobu po dopití poslední sklenice. Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů následně dochází k vážným dopravním nehodám.

por. Mgr. Lucie Konečná
26.9.2023, 10:30hod.

vytisknout  e-mailem