Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Auto není trezor!

PLZEŇ - Policisté denně šetří nové případy vloupání do vozidel. Majitelé aut jsou nepoučitelní.  

     Vloupání do vozidel a krádeže věcí z vozidel patří k nejrozšířenější a zároveň k nejhůře objasnitelné majetkové trestné činnosti. Ačkoli jsou občané dnes a denně informováni o tomto druhu protiprávního jednání a samozřejmě se jim denně dostává dostatečné množství velmi užitečných preventivních rad a zásad, jejichž dodržování většinou není časově ani finančně náročné, plní policejní statistiky každý den desítky nových případů.
 
      Hned ke dvěma vloupáním do aut došlo během pátku v Plzni, městské části Slovany. První krádež oznámil v ranních hodinách majitel osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat, který svůj vůz zaparkoval večer ve čtvrtek u křižovatky ulic Liliová a Zahradní. V přístrojové desce ponechal autorádio s USB i SD kartou a v přihrádce palubní desky autonavigaci. Kromě toho, že neznámý pachatel oba předměty v hodnotě 9 000 korun z vozu odcizil, způsobil navíc škodu ve výši 3 200 korun na zamykacím systému auta, když se násilím do vozidla vloupával.
     Škodu ve výši 13 500 korun způsobil rovněž neznámý pachatel majiteli motorového vozidla Peugeot Partner, který vůz zaparkoval v pátek v 15.50 hodin na lesní cestě pod hradem Radyně. Když se k vozu za půl hodiny vrátil, zjistil, že neznámý pachatel rozbil skleněnou výplň zadního okna, vrypy poškodil karosérii a z vozu odcizil koženou tašku s firemními písemnostmi, doklady a šuplerou.
 
    Objasňování tohoto druhu protiprávního jednání a odhalování pachatelů je velmi složité. Většinou nelze ani přesně stanovit dobu činu, neboť majitelé vozidlo zaparkují, opustí a navrací se k němu i za několik dní. Policisté se tak zpravidla setkávají s absencí důkazů, díky níž nemohou proti tomuto druhu trestné činnosti účinně bojovat. Proto právě v této oblasti velmi významnou roli hraje preventivní chování občanů. Je třeba mít stále na paměti, že slogan „Auto není trezor!“ není jen bezvýznamným spojením tří slov, ale především radou, která vychází z mnohaleté praxe. Proto mějte na paměti, že i sebeméně cenné věci ponechané ve voze, byť ukryty na první pohled před zraky kolemjdoucích (např. v zavazadlovém prostoru nebo přihrádce palubní desky) mohou zloděje zlákat k vloupání do vozu.
 
por. Ing. Hana Štefflová
14. července 2014

vytisknout  e-mailem