Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Auto není trezor

HRÁDECKO - Policisté upozorňují řidiče, aby dodržováním základních pravidel, předcházeli vloupání do vozidel.  

     O tom, že auto není trezor, se přesvědčil 28letý muž, kterému neznámý pachatel včera odpoledne odcizil věci z vozidla. Během necelých dvou hodin  pachatel využil příležitosti a z vozidla značky Volkswagen Transporter, které bylo zaparkované mezi obcemi Rokycany a Veselá, odcizil dva batohy s osobními doklady, kreditními kartami a finanční hotovostí. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli a odcizených věcech pátrají hrádečtí policisté.
 
Auto není trezor!
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.
 
 ►Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí
Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy sebou.
 
► Před ochodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.  
 
►Další rady
Nebuďme lhostejní, jelikož tím nahráváme zlodějům. Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo se už dokonce do vozidla snaží násilím vniknout, volejte ihned linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých může zachránit vozidlo právě vám!
 
V uvedené tabulce můžeme porovnat prověřované trestné činy z Územního odboru Rokycany za posledních pět let.
 
 
 
2014
2013
2012
2011
2010
Krádež mot. vozidla
24
30
22
42
31
Krádež věcí z mot. vozidla
46
53
45
39
66
Krádež součástek z mot. vozidla
25
14
21
33
23
 
 
nprap. Hana Kroftová
23. června 2015 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem