Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Auto není trezor

České Budějovice – Volně ponechané věci ve vozidlech působí na potencionální zloděje doslova jako magnet!  

O tom, že auto není trezor, se včera přesvědčili majitelé třech osobních vozidel. Ke krádeži vloupáním došlo včera v době mezi třetí a pátou hodinou odpolední v krajském městě v ulicích Železničářská a U Pramene a v obci Vráto. Terčem zájmu neznámého zloděje byly po násilném vniknutí do vozidel volně odložené věci – kabelky a sportovní tašky, ve kterých měli poškození uloženy finanční hotovosti, osobní doklady a mobilní telefony. Celková škoda, včetně škody vzniklé poškozením, se vyšplhala na 26.000 korun. Případy dokumentují a šetří suchovrbenští policisté.

Předmětem zájmu zlodějů jsou hlavně zvenčí viditelné věci - autorádia, mobilní telefony, fotoaparáty, kamery, věci osobní - různé kufříky, tašky, kabelky. Dále věci uložené na střešním nosiči - jízdní kola a další sportovní náčiní.
Odcizené věci jsou nabízeny v různých bazarech a u překupníků.
I zde je důležitá prevence :
 vždy zamykejte své auto a klíče nenechávejte ve vozidle
 parkujte na dobře osvětleném a přehledném místě, nejlépe na hlídaném parkovišti
 cenné věci nevystavujte a neponechávejte uvnitř vozidla. Výhodnější je zamknout je do zavazadlového prostoru, popř. si je brát sebou.
 při instalaci a koupení autorádia dávat přednost radiopřijímači s odnímatelným předním panelem, nebo vyjímatelným rádiem, popř. jej napojit na bezpečnostní elektronický systém vozidla
 vyšším standardem jsou různé elektronické autoalarmy, čidla reagující na zásah do prostoru vozidla, vysílače alarmu na určitou vzdálenost nebo na mobilní telefon, imobilizéry a sirény
 při výběru střešních nosičů vybírat takové, které se dají zamknout

Vloupání do vozidel a krádeže věcí z vozidel patří mezi nejčastější trestnou činnosti. Pro zloděje mohou být „ užitečné „ i odcizené doklady. I ty se dají totiž využít k další trestné činnosti. Bohužel na odcizené občanské průkazy dokáží uzavřít zloději i různé smlouvy na nákup kupříkladu mobilních telefonů. Odcizené doklady využívají i na zapůjčení různého nářadí v půjčovnách. Zapůjčené věci samozřejmě nevracejí a okamžitě zpeněží. Problém je hned na cestě, dluhy či splátky vymáhá firma na tom, kdo smlouvu uzavřel. Mnozí poškození až pak přijdou věc ohlásit na policii s tím, že přišli o doklady a nic takového nenakupovali a nebo si nepůjčovali. Jednotlivé případy pak policisté šetří. Chcete-li se vyhnout nepříjemnostem, rada je jen jediná. Dobré je své věci si hlídat, nedávat šanci zlodějům. A tedy, když již o doklady přijdeme, je potřeba nahlásit odcizení či ztrátu na Policii ČR okamžitě. S určitostí se to vyplatí.
Odborníci i policisté doporučují vozidlo zabezpečit i proti krádeži. Každý bezpečnostní prvek má svůj význam. Není rozhodně nutné řídit se pravidlem, čím dražší automobil, tím dražší zabezpečení musí být. Určitá úměra je však na místě a má svojí logiku. Při výběru je důležité vhodně zvolit typ, případně kombinaci několika druhů zabezpečení pro konkrétní vozidlo. Důležitá je také spolehlivost zařízení, zejména pak profesionalita montáže a dobrý servis. V neposlední řadě je třeba mít na mysli slevy na pojistném, které jsou spojeny s některými nadstandartními druhy zabezpečení. Mezi účinné zabezpečovací systémy patří : mechanické zabezpečovací systémy / Construct, Medvěd - blok /, systémy bezpečnostního ochranného značení skel, elektronické zabezpečovací systémy / autoalarmy /, satelitní a rádiové systémy pro vyhledávání odcizených vozidel Moderní systémy umožňují přesnou lokalizaci vozidla / i v zahraničí /, zastavení vozidla, popřípadě získat a předat informaci o havárii vozidla na dispečerskou službu, která je následně schopná zajistit posádce vozidla pomoc.

nprap. Regina Tupá     piscb@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem