Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Auto není trezor, škoda činí 97 000 korun.

J.Hradec – Suchdol nad Lužnicí- Batoh přilákal zloděje.  

Toto úterý se dosud neznámý pachatel pokusil kamenem rozbít všechna čtyři boční okénka u osobního vozidla  BUICK, MPZ "A", zaparkovaného u silnice ve směru jízdy z Rakouska na obec Halámky. Rozbít okna se mu nepodařilo avšak skleněné výplně poškodil. Dále poškodil lak na čtyřech dveřích vozidla. Poté pravděpodobně stejným kamenem rozbil zadní sklo vozidla a  kámen odhodil. Z vozidla odcizil černý látkový batoh, odložený za sedadlem řidiče. Z batohu pak pánskou peněženku s  hotovostí 620  euro, cestovní pas a řidičský průkaz na jméno poškozeného a  dvě platební karty. Finanční hotovost z peněženky odcizil a peněženku i s doklady odhodil do lesního porostu, kde byla nalezena policejní hlídkou. Pachatel z batohu odcizil druhou pánskou peněženku s finanční hotovostí  3 000 korun a batoh odložil u stromu 5 metrů od poškozeného vozidla a místo opustil. Celkem tak svým jednáním způsobil  škodu ve výši nejméně  97 090 korun. Přečinem krádeže a přečinem poškození cizí věci se zabývají policisté z obvodního oddělení Suchdol nad Lužnicí.
 
Jindřichohradecká policie doporučuje řidičům vozidel jak předcházet krádežím:
 
Jak tedy snížit riziko odcizení či vykradení vozidla?
1) Auto není trezor!
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky, mobilní telefony, doklady od vozidla, peníze či žádné jiné věci. Jakákoli z těchto věcí může pachatele nalákat.
2) Ani zavazadlový prostor není vhodný pro úschovu věcí
Nikde, zejména ne před obchodem, restaurací či třeba před budovou zaměstnání nedávejte do kufru cenné věci. Pachatelé si právě na takových místech své oběti vytipují.
• 3) Parkování
Nejbezpečnější parkování je v garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech.
• 4) Autorádio bývá velké lákadlo
Při koupi autorádia dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či panel nikdy ve vozidle nenechávejte.
• 5) Klíčky od vozidla
Pečlivě se starejte o klíčky od vozidla. Zbytečně je nikomu nesvěřujte, zejména ne cizím osobám. Nenoste je po kapsách, odkud by vám mohly vypadnout nebo být odcizeny. Nenechávejte je volně přístupné v odloženém oblečení. Náhradní klíče mějte vždy na jednom místě, nikdy však ve vozidle!
 
Jak zabezpečit motorové vozidlo před odcizením či vykradením?
• 1) Před odchodem od vozidla
Před odchodem z vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečujte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup!
•2)základní zabezpečovací zařízení
základní zabezpečovací prvky , tzv. imobilizery mívají moderní vozidla instalována standardně výrobcem.
3)Doplňkové zabezpečovací prvky
např. GSM - tzv. pokrádežové systémy, které tvoří satelitní vyhledávací zařízení a které monitorují pohyb Vašeho vozidla
 Obecně však platí, že nejúčinnějším opatřením je kombinace několika zabezpečovacích prvků!
 
Lhostejnost zlodějům nahrává!
• Naše lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se do nějakého vloupává, volejte ihned Policii České republiky na linku 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost například vašich sousedů zachrání vozidlo právě vám.
• Pro případ, že by přes veškerá preventivní opatření došlo k odcizení vašeho vozidla, pořiďte si fotografii vozu a popis odlišných a nápadných znaků. Dále je možné označit důležité součásti tzv. neviditelnou fixou, jejíž nápisy se objeví až pod UV lampou.
• V případě, že dojde k vloupání do vozidla či přímo jeho odcizení, volejte Policii České republiky na linku 158 nebo zajděte na nejbližší policejní služebnu.
• Nezapomeňte na vhodné pojištění vozidla!
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
8. srpna 2013

vytisknout  e-mailem