Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Autostop

KARLOVY VARY - Je stopování riskantní? 

Začátkem letních měsíců až do pozdního podzimu se na silnicích zvyšuje počet nejen vozidel, ale také jsou u silnic větší počty lidí, kteří stopují. 
Využívají ochoty řidičů vzít pasažéra - neznámou osobu do svého vozu.
Snad jedinou výhodou pro stopaře je, že ušetří finanční náklady, místo zakoupení platné jízdenky na veřejnou dopravu.
Jsou země, kde je stopování relativně bezpečné, ale zda stopovat nebo ne, to je na každém z nás. Posuďte možná rizika, která jsou oboustranná.
Z pohledu řidiče nikdy nevíte kdo usedá vedle vás nebo na zadní sedadlo vašeho vozidla. Policie se v nemálo případech setkává s tím, že ochotný řidič je za svůj dobrý skutek po zásluze oceněn tím, že mu stopař stačí během cesty odcizit peněženku, osobní doklady i klíčky od vozidla, jsou známy i případy přepadených řidičů kamionů a odcizených celých zásilek zboží. Otázkou je také, co by se stalo v případě dopravní nehody a možného zranění, nebo trvale poškozeného zdraví stopaře.
Podobná situace se vztahuje i na riziko z pohledu stopaře či stopařky.
Kromě již zmíněných komplikací je při dopravní nehodě dalším možným rizikem to, že se   stopař nebo stopařka můžou stát obětí trestného činu souvisejícího s omezováním osobní svobody, ublížením na zdraví, znásilněním, majetkovou trestnou činností, v krajních případech může dojít k únosu nebo dokonce zavlečení do ciziny.
Nezapomeňte, že při stopování zastavuje řidič úplně cizí osobě, která stopuje a ta nastupuje do vozidla, kde po celou dobu jízdy je pánem situace řidič.
 
 

vytisknout  e-mailem