Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

BAHNA 2015

KRAJ – Na Dnu pozemního vojska mělo své zastoupení i několik specializovaných útvarů Policie ČR. 

Stejně jako loni měla na významné armádní akci BAHNA 2015 své zastoupení i Policie ČR. Své činnosti zde prezentovalo hned několik specializovaných útvarů. Diváci měli možnost shlédnout dynamickou ukázku, ve které předvedli součinnost policisté služby pořádkové policie Krajského ředitelství Středočeského kraje se Zásahovou jednotkou Policie ČR Plzeňského kraje. Šlo v ní o zadržení pachatele - řidiče, který neuposlechl výzvy policistů k zastavení a začal jim ujíždět. Při jeho zadržení museli policisté použít několik donucovacích prostředků, jako například varovný výstřel, anebo zastavovací pásy - Police Road Block, které mají ve výzbroji od roku 2014. Do akce byl nasazen i vrtulníkLetecké služby Policie ČR typu BELL-412EP a také obrněné vozidlo BRD (přesněji BRDM, tedy Bronirovanaja Rozvedyvatelno – dozornaja mašina; vozidlo vyrobené v bývalém Sovětském svazu, které je ve výzbroji mnoha armád od roku 1982). Použity byly i zásahové výbušky, které posloužily jako prostředek k odpoutání pozornosti pachatelů. Kombinovanou ukázku okomentoval vedoucí Zásahové jednotky Plzeňského kraje mjr. Bc. Josef Němec společně s pracovníkem oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství Středočeského kraje por. Bc. Jakubem Vinčálkem.

Návštěvníci ale měli možnost navštívit i dva stany, ve kterých mohli shlédnout statické ukázky dvou dalších policejních specializovaných útvarů. V jednom z nich se stejně jako v minulém roce mohli setkat s policisty Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku z Brna, kteří se v minulých letech mimo jiné účastnili mnoha zahraničních misí. Opakovaně například navštívili Bosnu a Hercegovinu, kde se podíleli na odminování významného úseku řeky Sávy, ve které zůstalo obrovské množství protipěchotních min z občanské války z devadesátých let. Prokázali tak nejen značnou míru odvahy, ale také profesionality, díky které sbírají prestiž po celé Evropě. Zájemcům trpělivě odpovídali na celou řadu dotazů, k dispozici měli i emocionálně laděná videa mapující jejich náročné a často i životu nebezpečné povolání.

Neméně náročná a nebezpečná je také práce policejních pyrotechniků, se kterými se návštěvníci akce mohli setkat v dalším stanu. Letos nově sem zavítali příslušníci Odboru pyrotechnické služby z útvaru České Budějovice a Vyšší policejní školy Pardubice. Stejně jako jejich kolegové nešetřili zajímavými ukázkami z činnosti svého útvaru a se zájemci se podělili o své zážitky a mnohaleté zkušenosti.

Policie se ale na této akci neprezentovala pouze ukázkami. Přítomni byli i uniformovaní policisté, kteří zajišťovali hladký průběh tohoto prestižního dne. Hlavním koordinátorem byl stejně jako v loňském roce kpt. Bc. Jan Hartman z odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. Výkon služby na místě řídil plk. Ing. Ondřej Smotlacha, zástupce vedoucího územního odboru Příbram. Nasazeni byli i policisté Antikonfliktního týmu a také specialisté Služby kriminální policie a vyšetřování orientující se na problematiku extrémismu. Celá akce se ale nakonec obešla bez jakýchkoli komplikací. Přestože počasí letos nebylo právě ideální, sešlo se zde na 50 tisíc návštěvníků. Zájem byl tedy značný a určitě bude i příští rok, kdy se bude konat již sedmadvacátý ročník této unikátní armádní akce.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
22. června 2015

 

vytisknout  e-mailem