Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Baníkovci projeli Pardubicemi

Fanouškové Baníku vzbudili na pardubickém vlakovém nádraží rozruch 

Včera  9. března 2009 bylo po poledni na pardubickém vlakovém nádraží rušněji než jiné dny. Pardubická policie zde monitorovala a očekávala průjezd vlaku s fotbalovými fanoušky Baníku Ostrava. Více než tři desítky policistů zajišťovaly klid a veřejný pořádek na nástupišti a měly případně asistovat při vyloučení pasažérů z přepravy.

Vlak Commenius vyjel z Ostravy asi okolo desáté hodiny dopolední a v něm cestovalo přibližně 450 fanoušků. Ti byli již od začátku cesty doprovázeni policisty z oddělení doprovodu vlaků. České dráhy fanouškům vyčlenily několik prvních vagónů vlaku. V České Třebové mělo být dle našich informací vyloučeno z přepravy asi 50 fanoušků bez platného jízdního dokladu. S nimi údajně solidárně vystoupilo asi 300 jejich kamarádů. Proto vlakem speciálně posíleným pro tento účel dále pokračovalo asi jen 100 fanoušků. Přesto jeden z nich měl během cesty napadnout revizora Českých drah, a proto byl v na pardubickém vlakovém nádraží předán policistům. Ti u něj provedli dechovou zkoušku, která byla pozitivní, a to 1,61 promile alkoholu v dechu. Třiatřicetiletý fanoušek putoval na protialkoholní záchytnou stanici a ještě týž den večer mu bylo sděleno podezření z trestného činu výtržnictví. Větší část fanoušků nasedla v České Třebové na další vlak a  pokračovala na utkání do Prahy. Pardubicemi tento další rizikový spoj projížděl okolo 14. hodiny. Policisté již v nádražní hale upozorňovali cestující, že vlak je plný rozběsněných fanoušků a doporučili jim využít další spoj, který jel téměř ve stejnou dobu. Ani tento průjezd se však neobešel bez drobných incidentů, jako bylo pokřikování na policisty, průvodčí, vyhazování potravin z oken a podobně. Jeden z fandů také vyhodil z okna skleněnou láhev od piva. Nicméně vlak i přesto z Pardubic po krátké zastávce odjel. Během doby, kdy probíhalo fotbalové utkání, byl fanoušek vyhazující láhev z vlaku ustanoven a policisty monitorován.
 
Při zpáteční cestě okolo desáté hodiny večer si ho přišla v Pardubicích z vlaku vyzvednout pořádková jednotka. Jednalo se o 32letého cizince, kterému bude s největší pravděpodobností ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu výtržnictví. Policisté ho vyzvali k dechové zkoušce, která byla pozitivní, a to 0,69 promile alkoholu v dechu. Cizinec byl umístěn do policejní cely a kriminalisté se ho budou snažit do 48 hodin předat, s návrhem na potrestání, k soudu.
por. Bc. Markéta Janovská
tisková mluvčí
Odkazy do noveho okna

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 1

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 1 

Detailní náhled

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 2

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 2 

Detailní náhled

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 3

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 3 

Detailní náhled

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 4

9. 3. průjezd fanoušků Baníku 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem