Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Během chvilky připravili seniora o více jak sedmdesát tisíc

NOVOJIČÍNSKO - události 

Dva dosud neznámí pachatelé využili během středečního dopoledne důvěřivosti jednaosmdesátiletého seniora. Muž je pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu vpustil do svého bytu v Novém Jičín. Jeden z pachatelů poté v nestřeženém okamžiku v bytě odcizil dvě peněženky, ve kterých měl senior uschovanou finanční hotovost přesahující sedmdesát tisíc korun. Policisté již v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody spáchané formou spolupachatelství a po obou pachatelích intenzivně pátrají. V případě dopadení jim hrozí až pět let za mřížemi.

Policie nabádá seniory, aby byli opatrní a ve chvíli, kdy se nacházejí doma sami, neotvírali a nevpouštěli do svých obydlí žádné cizí osoby, ať už pro vstup uvedou jakýkoliv důvod a nemusí se jednat pouze o navrácení přeplatku, ale například nabídku zboží či výměnu jakéhokoliv zařízení v bytě.

Rady pro seniory jak se zachovat v obdobných případech a další základní zásady bezpečného chování obsahuje kniha Černá kronika aneb ze soudních síní, kterou vydalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje koncem minulého roku.


Žena přišla při nakupování o batoh
Během včerejšího dne přišla osmašedesátileté žena v jednom ze supermarketů v Kopřivnici o svůj batoh. Ten nechala bez dozoru položený na nákupním vozíku a věnovala se výběru zboží. Ve chvíli, kdy se k nákupnímu vozíku vrátila, zjistila, že je její batoh pryč a s ním i věci které byly uvnitř včetně mobilního telefonu a finanční hotovostí přesahující jeden tisíc korun. Neznámý pachatel, který využil nepozornosti poškozené, se svým jednáním dopustil přestupku proti majetku a v případě dopadení mu hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.   

Nový Jičín 8. září 2017

nprap. Mgr. Darina Knižátková
vrchní inspektor oddělení tisku a prevence
 

vytisknout  e-mailem