Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Během dvou hodin se policistům podařilo dopadnout pachatele

PRAHA VENKOV-VÝCHOD - Velmi dobrou prací a na základě osobní a místní znalosti se podařilo policistům během dvou hodin dopadnout pachatele vloupání do rodinného domu.  

Zatím, co si majitelé domu užívali dovolenou,  v domě jim řádil zloděj. Devětatřicetiletý muž nezjištěným způsobem vnikl na oplocený pozemek rodinného domu, vypáčil v přízemí domu dvoukřídlé dřevěné okno a vnikl do domu. Odcizil zde šperkovnice se zlatými šperky, elektroniku, starožitné hodiny, peníze a další věci. Bral vše, co mu přišlo pod ruku, včetně pánské i dámské kosmetiky, ručníků, několik párů bot atd. Přibalil si  i zásobník  od zbraně a krabičku s náboji. Vše si zabalil do zde nalezených kufrů, cestovních tašek a batohů a poodnášel do auta. Odnesl si věci v hodnotě více než 400 000,-Kč.

Vloupání oznámila sousedka, která ráno před domem venčila svého psa. Všimla si, že před domem u sousedů stojí osobní automobil. Vozidlo ji zaujalo, neboť bylo velmi špinavé od bahna. Věděla, že sousedé odjeli na dovolenou, proto do vozidla okénkem nahlédla. Zjistila , že auto je zarovnané batohy  a taškami. Když poodešla, uviděla z pozemku vycházet muže, kterého zde nikdy neviděla. Měl přes ramena batohy, které naložil do vozidla  a odjel.  Žena neváhala a šla se podívat, jestli se sousedé nevrátili. Uviděla vypáčené okno a bylo jí vše jasné. Ihned zavolala na linku 158 a vše oznámila na policii.

Muž  byl po dvou hodinách zadržen, ke všemu se doznal a ukradené věci policistům dobrovolně vydal.

Pachatel je pro kriminalisty známou osobou, neboť byl již v minulosti soudně trestán za majetkovou trestnou činnost. Před několika měsíci byl propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody . Je uživatelem drog, zejména pervitinu.

Kriminalisté mu sdělili obvinění z několika trestných činů, krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Podali také podnět na vzetí muže do vazby . Návrhu státního zástupce soudce Okresního soudu pro Prahu východ vyhověl. Obviněný putoval rovnou od soudu do vazební věznice. Za mřížemi může tentokrát strávit jeden rok  až pět let.
 

Několik preventivních rad proti vykradení domu či bytu

  • Pokud odcházíte z domu či bytu, byť jen na krátkou chvíli, vždy zavírejte všechna okna a uzamykejte všechny dveře.
  • Neschovávejte nikdy klíče pod rohožku ani do květináče.
    Na vizitkách u zvonků, na schránce a na dveřích uvádějte vaše příjmení bez titulů a nejraději v množném čísle.
  • O svém odjezdu informujte pouze nejužší okruh lidí, kterým věříte. Požádejte někoho, komu důvěřujete, aby v době vaší nepřítomnosti dohlédl na obydlí a pravidelně vybíral schránku na dopisy apod.
  • Vhodné je si v bytě instalovat elektronické zařízení, které umožňuje v nepravidelných časech zapínat světla, televizi atd. a tak udržovat zdání, že byt je obydlen.
  • Nezapomínejte na dobré osvětlení před objektem. Díky lepší viditelnosti mohou tak i vaši sousedé snáze kontrolovat, zda je vše v pořádku.
  • Dbejte na to, aby keře a stromy nezakrývaly značnou část objektu. Keře vhodně prostřihávejte, abyste zlodějům neusnadnili případné vloupání tím, že jim poskytnete možnost pracovat ve skrytu.
  • Nechlubte se před cizími lidmi cennostmi
  • Poznamenejte si sériová čísla a zvláštní označení svých cenných předmětů, elektronických výrobků apod. Sepište seznam těchto předmětů a pečlivě ho uschovejte. Cennosti si vyfotografujte. Tato opatření usnadní nalezení a identifikaci předmětů v případě odcizení a ulehčí tak práci pojišťovně a Policii ČR
 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
P ČR Praha venkov - VÝCHOD
12. srpna 2014

 

vytisknout  e-mailem