Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Během jediného dne uložili policisté šest kaucí

KRAJ VYSOČINA: Řidiči kamionů často nedodržují bezpečnostní přestávky 

Ve čtvrtek 12. února se podařilo policistům Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v rámci dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL, která probíhá na území celé republiky po celý týden, uložit šest kaucí řidičům nákladních vozidel. Výše uložených kaucí za nákladní dopravou tak ve čtvrtek činily v našem kraji celkem 80 000 korun.
 
Tři kauce uložili řidičům kamionů policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově a zbývající tři kauce pak uložili policisté z dopravních inspektorátů u oddělení silničního dohledu. Všichni kontrolovaní řidiči byli cizinci a policisté při kontrole jejich dokladů a tachografů zjistili, že nedodržují sociální předpisy. V polovině případů řidiči překročili zákonem stanovenou dobu řízení vozidla a zbývající řidiči zase nedodrželi zákonem stanovenou dobu odpočinku. 
 
Dopravně bezpečnostní akce byla po celý týden zaměřena prioritně na kontrolu nákladních vozidel, přepravu nebezpečných nákladů, na kontrolu autobusů a dodržování souvisejících předpisů v dopravě. Policisté se ale nezaměřovali pouze na nákladní vozidla a autobusy. V průběhu celého týdne kontrolovali také ostatní účastníky silničního provozu, zda dodržují všechna platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Pátrali po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Na těchto typech kontrol nákladních vozidel a autobusů se v našem kraji prioritně podílejí dopravní policisté zařazení v rámci speciálního týmu Kamion, který působí v našem kraji od roku 2011.
 
V případě kontrol řidičů kamionů se v našem kraji poměrně často setkáváme s tím, že v některých případech řidiči nedodržují nařízené bezpečnostní přestávky a s tím souvisí, že překračují povolenou dobu jízdy. Občas policisté zjistí, že řidič jede na cizí kartu řidiče a tím sociální předpisy úmyslně obchází. Za tyto přestupky ukládáme vždy nekompromisně vysoké sankce, neboť tito řidiči mohou v případě, když usedají za volant bez potřebné přestávky, způsobit vlivem únavy nebo mikrospánku vážnou dopravní nehodu. V případě, když se jedná o zahraničního řidiče, policisté vždy rozhodnou o uložení kauce, neboť v takovém případě existuje důvodná obava, že by se řidič správnímu řízení v České republice vyhýbal.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
13. únor 2015
 

vytisknout  e-mailem