Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Během několika dní zachránili dva lidské životy

Pohotovostní motorizovaná jednotka (dále jen PMJ) - útvar, o kterém je v prezentaci policejní práce slyšet takřka každý den. Jeho příslušníci vyjíždějí k aktuálním událostem, které se odehrají na území metropole. U dvou takových, které se staly v odstupu jen několika dnů za sebou, se jim podařilo zachránit hned dva lidské životy.  

První případ se odehrál v sobotu dne 22. srpna 2008. Kolem šesté hodiny ráno byla hlídka policistů PMJ vyslána do areálu spalovny na ulici Průmyslová v Praze 10, kde mělo dojít k sebevraždě jednatřicetiletého muže oběšením. Okamžitě při příjezdu hlídku kontaktoval svědek a oznamovatel v jedné osobě, který uvedl, že oběšeného našel. Policisté ihned vyndali z vozidla lékárničku a spěchali na místo. Dotyčný již ležel na posteli, kam jej uložil jeho o rok starší bratr společně s oznamovatelem. Muž nejevil známky života, na krku měl strangulační rýhu. V přilehlé šatně policisté nalezli dopis na rozloučenou.
 
Jeden z policistů se pokusil dotyčnému nahmatat tep na krku. Bezúspěšně. Muž nedýchal. Oba policisté společně s přítomnými muži položili dotyčného na zem, aby byl na tvrdé podložce, a okamžitě zahájili nepřímou masáž srdce. Bratr muže prováděl vdechy. Po několika cyklech se jim podařilo srdeční činnost obnovit. To ale jen na chvíli. Poté srdce opět vynechalo. Policisté ale v úsilí neustávali a v resuscitaci pokračovali až do příjezdu lékaře záchranné služby. Těsně před jeho příchodem se jim podařilo srdeční činnost opět obnovit. Lékaři poté ještě asistovali, když zajišťovali dýchání po intubaci dotyčného a pomáhali se zavedením infuze. Poté se na místo dostavili zdravotníci, kteří zraněného připojili na ventilátor, stabilizovali pro převoz a transportovali do nemocnice na oddělení Emergency.
 
Druhý případ se odehrál jen o několik dnů později, v úterý dne 25. srpna taktéž brzy ráno. Ve čtvrt na čtyři byla hlídka policistů PMJ vyslána na Mánesův most v Praze 1, kde se měl topit jakýsi muž. Událost oznámil jeho kamarád, který uvedl, že dotyčný v podnapilém stavu skočil do řeky přesto, že neumí plavat. Policisté tedy začali okamžitě propátrávat okolí, ze začátku ale neúspěšně. Postupovali tedy dál dál a v okamžiku, kdy se nacházeli u pravého břehu Vltavy, v místě, kde kotví jedna z výletních lodí, uslyšeli hlasité volání o pomoc. Rozběhli se tím směrem a přibližně pět metrů od břehu zahlédli muže, jak se topí ve vodě. Rychle se dostali na loď, kde kontaktovali správce plavidla a vyžádali si od něj záchranný kruh a pevné lano. Jeden z nich poté lano ukotvil o zábradlí lodě, druhý jej jistil. Nato hodili tonoucímu záchranný kruh, který se mu po několika pokusech podařilo chytit. Policisté jej poté přitáhli k sobě, vytáhli na břeh a poskytli mu první pomoc. Poté jej přikryli termální dekou a vyčkali do příjezdu záchranné služby. Jednadvacetiletý mladík skončil na ošetření v nemocnici. 
 
Tyto dva případy jsou pouhým příkladem náročné služby policistů tohoto útvaru. Ti velmi často riskují své zdraví a životy, aby zadrželi pachatele a přispěli tak k většímu pocitu bezpečí našich obyvatel. Nikdy předem nevědí, v jaké situaci se ocitnou, kde budou zasahovat, zda budou muset přistoupit k použití donucovacích prostředků, střelnou zbraň z toho nevyjímaje, apod. K případům je vysílá operační důstojník integrovaného operačního střediska na základě aktuálního dění zaznamenaného na lince 158. Hlídky se navíc při své činnosti zaměřují na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, odcizených vozidlech a dalších věcech, vypomáhají při různých sportovních či kulturních akcích, kde je třeba ve zvýšené míře dohlížet na klid a veřejný pořádek, provádějí prvotní zásahy a zákroky v situacích, při kterých je nutné nasazení většího množství motorizovaných hlídek, zejména při živelných pohromách, hromadných nehodách, haváriích a narušení veřejného pořádku, apod.
 
Za období od ledna do července letošního roku vyjížděli policisté z tohoto útvaru k bezmála 15 tisícům zákroků, ke kterým byli vysláni operačním střediskem na základě tísňových volání z linky 158. Při své činnosti, včetně těchto výjezdů, zadrželi téměř 4 tisíce osob podezřelých ze spáchání trestného činu nebo přestupku. Zadrželi na 800 osob v celostátním pátrání. Celkově zkontrolovali téměř 30 tisíc osob. Ve více než tisícovce případů museli přistoupit k použití donucovacích prostředků. Na pokutách vybrali přes 4 milióny korun. Jejich služební vozidla měla účast na zhruba padesátce dopravních nehod, ze kterých ale jejich řidiči zavinili pouhou desetinu. Při výkonu služby utrpělo více než 30 policistů služební úraz, se kterým skončili v nemocnici.
 
Kromě toho, že policisté z tohoto specializovaného útvaru zachraňují lidské životy v rámci výkonu služby, rozhodli se, že tak učiní i mimo ni. V týdnu od 14.9. do 22.9.2009 jich přibližně 60 navštíví transfúzní oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby zde darovali krev. Podpořit je v tom přijde i ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy plk. Mgr. Martin Červíček, který taktéž usedne do dárcovského křesla.
 
25.8.2009   por. Bc. Eva Miklíková

vytisknout  e-mailem