Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Během patnácti minut přišla o úspory

JABLONEC NAD NISOU - Kriminalisté vyšetřují krádež spáchanou na seniorce z Jablonce nad Nisou. 

Ve čtvrtek 23.února, kolem 12:30 hodin,  došlo v Jablonci nad Nisou ke krádeži finanční hotovosti z bytu seniorky. Během pouhých patnácti minut přišla 87letá žena o své celoživotní úspory.

K jejímu bytu v prvním patře přišel muž s dokumenty od známé společnosti, poskytující služby dodávek energií. Zazvonil na seniorku, která mu otevřela dveře zajištěné bezpečnostním řetízkem. Muž se dožadoval vstupu do bytu za účelem kontroly elektroměru. Ženu, která i přes to, že v minulosti odmítala pustit neznámé osoby, poté, co viděla u muže desky s označením firmy, souhlasila a zavedla jej do kuchyně svého bytu, kde si muž chtěl nadepsat dokumenty k revizi. Seniorce dále sdělil, že od ní bude požadovat částku 1500korun za prováděné úkony. 87letá žena odešla pro hotovost do vedlejší místnosti. Vrátila se zpět a muži částku předávala, ten ji však prozatím odmítl s tím, že nejdříve potřebuje vidět elektroměr. Důvěřivá seniorka jej tedy zavedla do spodního patra domu, kde se nachází rozvodná skříň s elektroměrem. Bezprostředně poté jí muž řekl, že musí jít něco vyzkoušet do bytu, zřejmě jistič, a kvapně odešel do bytu seniorky. Ta než stačila k bytu dojít, muž již vycházel ze dveří s tím, že jí veškeré podklady o revizi pošle poštou. Z domu ve spěchu odešel. Jakmile si 87letá žena uvědomila, co se asi stalo, šla si překontrolovat své úspory a s hrůzou zjistila, že přišla o všechno. O celoživotní úspory přesahující částku 105tisíc korun.

Policisté v dané věci zahájili úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež, za který v případě odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Kriminalisté v souvislosti s tímto případem žádají veřejnost o pomoc při pátrání po pachateli, kterým by podle popisu poškozené ženy, měl být běloch ve věku od 40 do 50 let, střední postavy, výšky 170-175cm, krátkých hnědých vlasů, hovořící plynule Česky. Muž měl být oblečen do modré bundy a šedých kalhot. 
Pokud muže odpovídajícího popisu někdo v inkriminované době viděl, tedy 23.února, v Jablonci nad Nisou, v ulici Opletalova a přilehlém okolí, nechť se neprodleně přihlásí na kterémkoli útvaru Policie ČR nebo zavolá na linku 158. Veškeré informace budou předány vyšetřujícím kriminalistům a mohou tak být využity pro dopadení pachatele.

Policisté v této souvislosti opětovně vyzývají důvěřivé občany, aby do svého soukromí nepouštěli osoby, které neznají. Je dobré využívat bezpečnostní prvky, jakými je například řetízek na dveře, bezpečnostní zámek či panoramatické kukátko.

Několik preventivních rad.. .
Neotevírejte osobám, které neznáte. Nepodléhejte svodům rychlého zisku, nabídky peněz či produktů.
V případech, jako je tento, se přesvědčte, že jde skutečně o pracovníka firmy, za kterou se vydává. Nechejte si předložit jeho legitimaci, průkaz, opravňující osobu provádět dané úkony a zastupovat firmu, ke které se hlásí. Případně zavolejte na bezplatné linky těchto firem a dotazujte se na to, zda-li je u nich tento pracovník zaměstnán. Vyvarujte se také nabídkám různých druhů služeb, jako je například broušení nožů apod. Nikomu neplaťte u dveří svého bytu žádné zálohy, neposkytujte žádné finanční prostředky osobám, které neznáte. Buďte obezřetní také k telefonickým hovorům, ve kterých Vás prostřednictvím rodinného příslušníka někdo žádá o peníze, o půjčky na nenadálé situace.
Podvodníci ovládají různé způsoby, záminky a lsti, kterými mohou z důvěřivých spoluobčanů vylákat mnohdy celoživotní úspory.
Především včasná prevence Vaše úspory může ochránit.

3.3. 2017
nprap. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem