Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Během prázdnin z Jablonce zmizely už čtyři dodávky

JABLONEC NAD NISOU – Vzhledem ke skutečnosti, že během letošních prázdnin z ulic města byla již odcizena čtyři dodávková vozidla, upozorňujeme majitele takových vozů, aby si je důkladně zabezpečili proti jejich krádeži. 

Jablonečtí policisté v době od 18. července letošního roku do dnešního dne evidují celkem čtyři případy krádeží dodávkových vozidel. Ve všech případech se jednalo o vozy v hodnotě od půl milionu korun do 1.250.000,- Kč. První dodávka Opel Movano byla odcizena v noci 18. července krátce po třetí hodině v ulici Pasecká,  druhá Renault Master v noci z 19. na 20. července v ulici Podhorská, třetí Mercedes Benz Sprinter v brzkých ranních hodinách 21. srpna a oznámení o krádeži čtvrtého užitkového vozu Mercedes Sprinter v ulici Pod Vodárnou policisté na lince 158 přijali dnes dopoledne.

Vzhledem k tomu, že v poměrně krátkém období došlo na území města Jablonci nad Nisou k uvedeným krádežím typově stejných užitkových vozidel, žádáme občany, kteří takové vozy vlastní, aby se zaměřili na jejich důkladné zabezpečení proti jejich krádežím.

Základním stupněm ochrany vozidla jsou nejrůznější mechanické zábranné prostředky, které mají za úkol především výrazně prodloužit dobu nutnou k odcizení vozidla a tím krádež znemožnit. Nejúčinnější z této skupiny je mechanické uzamykání systému řazení vozidla, zamykací tyče na volant nebo uzamykací systém pedálů. Další možností zabezpečení a ochrany vozidla je instalace různých imobilizérů a autoalarmů. Imobilizér může účinně blokovat možnost neoprávněného nastartování vozidla. Elektronické autoalarmy jsou aktivním zabezpečovacím zařízením a slouží ke střežení narušení vozu nebo manipulaci s ním. V případě napadení vozidla odrazují zloděje pomocí sirény a upozorní okolí vozu na narušení. Kromě signalizace sirény může být použit i přenos poplachové informace na mobilní telefon uživatele vozu. Autoalarmy jsou vhodným doplňkem pro kombinaci s například mechanickým zabezpečením, jelikož aktivně upozorňují okolí vozu na neoprávněnou manipulaci. Mnohdy postačí, pokud je ve vozidle skrytě umístěn vypínač, který znemožní nastartování vozidla.

Jablonečtí kriminalisté doporučují k zabezpečení vozidel využít různé vyhledávací systémy. Tyto systémy  výrazně zvyšují objasněnost krádeží, případné vedou k rychlému zadržení pachatele a nalezení odcizeného vozidla. Jedná se o vyhledávací, monitorovací a lokalizační systémy odcizených vozidel. Tyto systémy umožňují v okamžiku spáchání útoku na vozidlo přenos informace v reálném čase případně určení směru pohybu a konkrétního místa, kde se vozidlo pohybuje nebo  kde vozidlo stojí.

Účinným a poměrně levným prostředkem ochrany vozidla proti zlodějům je  neodstranitelné označování vozidel speciálními prostředky, které buď viditelně nebo skrytě označují vozidlo nebo části automobilu a tím znemožňují změnu identity vozidla a jeho další prodej. Mezi identifikační systémy patří například neodstranitelné značení skel - pískování, u kterého se na skla automobilu případně světlomety vyznačí VIN kód vozidla.


25. 8. 2017
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem