Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Během víkendu havarovalo osm motorkářů

Jihočeský kraj - Nikdo z nich naštěstí nezemřel. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Hezké počasí, které panovalo o uplynulém víkendu, vylákalo na jihočeské silnice velké množství motorkářů. V souvislosti se zvýšeným pohybem milovníků rychlých strojů vzrostl počet dopravních nehod, ve kterých figurovali právě motorkáři. Policisté v Jihočeském kraji řešili během pátečního odpoledne a víkendu celkem osm těchto nehod.

Nejvážnější nehoda se stala v sobotu u Stráže nad Nežárkou před devátou hodinou ráno. Řidič osobního automobilu Škoda Fabia (60 let) jel ve směru od Stráže nad Nežárkou a při odbočování vlevo nedal přednost řidiči protijedoucího motocyklu značky Kawasaki, který jel na Třeboň. Řidič motorky (32 let) utrpěl těžká zranění, se kterými byl převezen do českobudějovické nemocnice. Jeho spolujezdkyně (29 let) utrpěla lehké zranění, které jí lékaři ošetřili v jindřichohradecké nemocnici. Na silnici byl omezen provoz až do 12:30 hodin. Při nehodě vznikla škoda 30 000 korun na motocyklu a 10 000 na osobním vozidle. Dechová zkouška u obou řidičů byla negativní. (Foto z nehody součástí článku)

V neděli po druhé hodině odpoledne utrpěl středně těžká zranění řidič motocyklu, který havaroval na silnici vedoucí z Lomnice nad Lužnicí směrem na Kolence na Jindřichohradecku . Střetl se zde s osobním automobilem. Motocyklistu převezl vrtulník do nemocnice v Českých Budějovicích.

Kromě Jindřichohradecka bourali motocyklisté taky na Táborsku, Českokrumlovsku a Prachaticku. Naštěstí se tyto nehody obešly bez větších zranění.

Od začátku roku do konce srpna došlo na silnicích v našem kraji k celkem 91 dopravním nehodám, které zavinili řidiči motocyklů. Celkem 6 motorkářů při těchto haváriích zahynulo. Škoda na majetku přesáhla částku 3 800 000 korun. Nejčastější příčinou těchto nehod je příliš rychlá jízda, nesprávný způsob jízdy a také to, že se řidiči motorek nedostatečně věnují řízení.

Policisté provádí pravidelné kontroly na jihočeských silnicích, ve kterých se zaměřují kromě jiného také na kontroly motocyklistů. Nicméně každý motorkář by si měl uvědomit, že zabránit dopravní nehodě může v mnoha případech právě svou obezřetností, předvídavostí a také tím, že nebude přeceňovat své schopnosti. Rychlé stroje lákají k rychlé jízdě, ale pokud havaruje motocyklista, bývají následky mnohem závažnější než u řidičů osobních automobilů. Jezděte proto opatrně.

 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem