Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Benešovští kriminalisté objasnili sérii případů krádeží vibračních desek a válců

BENEŠOVSKO – Podezřelý dvaačtyřicetiletý muž z Prahy-západ byl obviněn z trestných činů krádež a neoprávněné užívání cizí věci a v současné době je stíhán na svobodě. Prozatím mu hrozí 2 až 8 let za mřížemi. Pokud ale policejní komisař jeho obvinění rozšíří ještě o další skutky, mohl by si pobyt ve vězeňské cele prodloužit na dobu 5 až 10 let.  

Série případů krádeží vibračních plošin a válců začala v květnu loňského roku. Tehdy ještě neznámý pachatel odcizil z jedné firmy v Praze-východ značkový ježkový válec s rádiovým zařízením. K tomu neoprávněně použil nedaleko přistavený pásový bagr, kterým jej vyzvedl z výkopu, z jeho kabiny odcizil dálkové ovládání, zprovoznil jej a odvezl neznámo kam. Další případy pak na sebe nenechaly dlouho čekat. V červenci se ozvali z areálu sběrny druhotných surovin v Týnci nad Sázavou, že postrádají taktéž vibrační válec. Ten zmizel i koncem října dělníkům přímo z jedné z benešovských ulic. Začátkem listopadu se pro změnu ztratila vibrační deska z areálu autodopravy v jedné obci na Příbramsku. A taktéž v listopadu odcizil neznámý pachatel vibrační desku opět přímo z ulice v jedné obci v okrese Praha-východ. Škoda přesáhla jeden a půl miliónu korun a nebyla zdaleka konečná.

Všemi těmito jednotlivými případy se začaly zabývat různé policejní součásti na území Středočeského kraje. Také díky velmi dobré a kvalitní práci benešovských kriminalistů se ale okruh podezřelých začal brzy uzavírat. Poté, co se jim podařilo podrobněji rozkrýt jeden z případů v jejich teritoriu, vytipovali možného pachatele. Postupně zjistili, že tento dvaačtyřicetiletý muž z okresu Praha-západ nemá na svědomí pouze jeden skutek, ale i ty zbývající. Aby mu mohli tuto trestnou činnost prokázat, začali jej sledovat a sbírali i další důkazy. Teprve poté mohli přistoupit k akci. Podezřelého zadrželi koncem listopadu v jeho bydlišti, právě když dorazil domů s další vibrační deskou, kterou krátce před tím odcizil z areálu firmy  v jedné obci na Praze-západ.

V průběhu vyšetřování kriminalisté zjistili, že v těchto šesti případech muž napáchal škodu převyšující 1 700 tisíc korun. Ke krádežím používal sadu universálních klíčů od různé stavební techniky. S jejich pomocí poté jednoduše nastartoval například bagr zaparkovaný v prostorách staveniště, vyhlédnutou vibrační plošinu či válec na něj naložil a odvezl pryč. Bagr poté vrátil zpět na své místo a uvedl do původního stavu, aby to vypadalo tak, že s ním vůbec nikdo nemanipuloval. V ovládání stavební techniky byl velmi zručný, takže stihl vytipovaný pracovní stroj odcizit třeba během polední přestávky, anebo těsně po pracovní době. U kradených vibračních desek a válců pozměňoval výrobní štítky a takto upravené je, většinou přes inzerát, prodával dále náhodným zájemcům nejen v České republice, ale i v zahraničí. Choval se přitom velmi profesionálně. Dodávková vozidla, která používal pro transport vibračních válců a desek, opatřil firemními polepy, aby působil maximálně věrohodně. V některých případech desku či válec přivezl kupujícímu sám na místo určení, předal mu návod k použití, a dokonce proškolil i příslušné pracovníky, jak s touto technikou zacházet.

Kriminalistům se následně podařilo zajistit a vrátit zpět jejich majitelům prozatím dva z takto odcizených pracovních strojů. Krátce po zadržení tohoto muže a při následných domovních prohlídkách zajistili také dvě dodávková vozidla, která při páchání trestné činnosti používal, dále sadu klíčů na ovládání stavební techniky, různé planžety na otevírání zámků, dálkové ovladače k pracovním strojům, firemní polepy na auta a také počítač, ve kterém měl uloženy různé návody k použití této techniky, včetně klíčů, planžet a dálkových ovládání.  

Policejní komisař muže obvinil z pokračujících trestných činů krádež a neoprávněné užívání cizí věci, za které mu hrozí dva až osm let za mřížemi. Zároveň ale nevylučuje, že jeho trestní stíhání v dohledné době rozšíří ještě o další skutky, u kterých je předpoklad, že by škoda mohla přesáhnout pět miliónů korun. V takovém případě by si tento obviněný muž, který je v současné době vyšetřován na svobodě, mohl pobyt ve vězeňské cele prodloužit na dobu 5 až 10 let. 

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
12. února 2016

Odkazy do noveho okna

vibrační deska

vibrační deska 

Detailní náhled

vibrační válec

vibrační válec 

Detailní náhled

dodávkové vozidlo uzpůsobené na převážení vibračních válců

dodávkové vozidlo uzpůsobené na převážen... 

Detailní náhled

dodávkové vozidlo uzpůsobené na převážení vibračních desek

dodávkové vozidlo uzpůsobené na převážen... 

Detailní náhled

dálkové ovladače k vibračním válcům

dálkové ovladače k vibračním válcům 

Detailní náhled

polepy na auta

polepy na auta 

Detailní náhled

sada univerzálních klíčů k pracovním strojům

sada univerzálních klíčů k pracovním str... 

Detailní náhled

planžety na otevírání zámků

planžety na otevírání zámků 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem