Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Bernský salašnický pes blokoval D10 a pak se nechal "uplatit" klobásami

SEMILSKO - Silniční mantinely uvěznily na dálnici vystresovaného psa. 

V pondělí ráno kolem 5.40 přijalo operační středisko krajského libereckého policejního  ředitelství prostřednictvím linky 158  informaci o tom, že po dálnici D10 zhruba na 63. kilometru ve směru od Prahy do Turnova pobíhá velký pes. Na místo proto operační důstojník vyslal motorizovanou hlídku obvodního oddělení policie Turnov, která na 66,5 km ve směru od Prahy na Turnov v katastru obce Příšovice spatřila své kolegy z Mnichova Hradiště, jak dělají s rozsvíceným majákem "doprovod" zmatenému bernskému salašnickému psu, nebezpečně  pobíhajícímu po dálnici. Policisté ze středočeského kraje se ho snažili bezpečně nahnat do vhodného místa, kde by bylo možné ho odchytit. Vystresovaný pes před nimi kličkoval a dělal vše proto, aby jim jejich úkol ztížil.

Turnovští policisté se do záchranné akce okamžitě zapojili a k zoufalému psu se přibližovali se svým vozem z opačného směru. Nakonec se jim ho podařilo vehnat do prostoru benzinové čerpací stanice Shell, kde se pes usadil v křoví. Mezitím vyrozuměli zástupce obce Příšovice, kteří jsou ze zákona kompetentní zajistit odchyt zvířete. Jejich snaha o přivolání specializované odchytové služby ale byla marná a hned několik  specialistů se z nejrůznějších důvodů odmítlo na místo v daném čase dostavit. Nezbývalo tedy nic jiného než improvizovat. Když se ale kdokoliv z přítomných snažil ke křoví přiblížit, reagoval pes velmi podrážděně. Bernský salašnický pes

Lhostejní k jinak velmi sympatickému salašnickému psu nezůstali ani pracovníci čerpací stanice, kteří přišli s jednoduchým a velmi účinným řešením. Zástupkyni obce pro něj věnovali masové klobásy a párky ze svých zásob a jimi se pes nechal nakonec "uplatit". Potom, co z rukou ženy přijal celkem tři klobásy a jeden párek,  se změnil v hotového beránka, dovolil jí dokonce, aby mu nasadila obojek  s vodítkem a poslušně ji následoval. Policisté zjistili, že salašnický pes patří majitelce ze Svijan. Ta si ho již  převzala.

Kuriózní událost na dálnici D 10 předáním psa ale zdaleka neskončila. Policisté nyní zjišťují, za jakých okolností se pes zaběhl a jakou měrou je majitelka za ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na frekventované dálnici zodpovědná. Její výslech zatím ještě neproběhl. Pes urazil po dálnici zhruba  tři kilometry, opustit ji bez pomoci nemohl, protože se svou tělesnou konstitucí nebyl schopen silniční svodidla podlézt ani přeskočit.

2. 8. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem