Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Berounští kriminalisté objasnili případ devíti loupežných přepadení

Beroun - Pachtel loupil v hernách a sázkových kancelářích. 

Berounským kriminalistům se podařilo objasnit sérii loupežných přepadení, ke kterým došlo nejen na území okresu Beroun, ale také na okrese Mělník a na území hl. města Prahy.
V průběhu vyšetřování kriminalisté důkladně vyhodnocovali všechny zajištěné stopy, využili operativně pátracích prostředků a spolupracovali s kolegy z ostatních okresů, ve kterých k loupežím došlo.
Nakonec se jim podařilo zjistit totožnost pachatele, kterého dne 10. 12. 2013 zadrželi a následně obvinili ze zločinu „loupež“. Zároveň se potvrdily jejich domněnky, že ve všech případech se jednalo o stejného pachatele.
Cílem útoku tohoto 39letého muže byly sázkové kanceláře a herny. Ve všech případech se maskovaný muž snažil vynutit od obsluhy, pod pohrůžkou krátké střelné zbraně finanční hotovost, avšak ne vždy byl úspěšný.
V několika případech neváhal použít také fyzické násilí , které se s přibývajícím počtem loupeží  stupňovalo. Poškozené odvlekl do provozních prostor, kde je většinou uzamkl.  Jedná se o recidivistu, který se podobných loupeží dopouštěl již v minulosti a byl odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody, ze kterého byl propuštěn v roce 2012.
 
Pachatel se loupežných přepadení dopustil :
 
1) dne 01.07.2013, v době od 10. 08 hod. do 10.10 hod. vstoupil do provozovny herny v Kralupech nad Vltavou, kde maskován kšiltovou čepicí, slunečními brýlemi a šátkem pod pohrůžkou namířené střelné zbraně, se slovy "dej sem peníze", přinutil obsluhu baru  k vydání finanční hotovosti. Po vydání finanční hotovosti vyzval obsluhu, aby šla na toaletu provozovny a poté provozovnu opustil.

2) dne 5.7.2013, v době od 10.25 hod. do 10.30 hod. vstoupil maskován černými slunečními brýlemi, černou kšiltovkou a černým šátkem přes obličej do provozovny herny v Praze 6, kdy přes rameno měl černou tašku, ve které držel pravou ruku tak, jakoby v ní měl zbraň, kterou  hrozil poškozené. Gesty jí ukazoval, že chce peníze. Poškozená mu ze strachu o svůj život vydala finanční hotovost. Poté jí ukázal, aby odešla do druhé místnosti, kde jsou automaty  a z herny odešel.
 
3) dne 17.7.2013, kolem 08.00 hod. vstoupil maskován černými brýlemi a šátkem přes ústa, do provozovny herny - baru v Praha 6, kde  pod pohrůžkou užití krátké střelné zbraně, se slovy "davaj, davaj,...", přinutil obsluhu baru   k vydání finanční hotovosti , přičemž zde přítomného muže  nutil pod pohrůžkou užití zbraně a slovní výzvy "pokojno, pokojno" k tomu, aby do jeho jednání nijak nezasahoval. Následně oba posunkem přinutil k tomu, aby odešli do prostoru za barem, odkud na něj nebudou vidět a z místa utekl.

4) dne 30.7. 2013, v 09.20 hod. vstoupil maskován kloboukem, slunečními brýlemi a šátkem přes obličej do provozovny Sport baru v Kralupech nad Vltavou, kde se za barem nacházela obsluha. Tuto přinutil opakovanou výzvou "dej mi prachy", kdy zvyšoval hlas a pokračoval v chůzi směrem k obsluze, k vydání finanční hotovosti. Po vydání finanční hotovosti, když chtěla poškozená ze strachu z baru utéct, jí zastoupil cestu a natlačil ji za užití násilí do chodby vedoucí k toaletám baru, vyzval jí, aby šla na toaletu. Následně provozovnu opustil .
 
5) dne 17.8.2013 v době od 10.54 hod. do 10.58 hod. vešel ve slunečních brýlích a následně si zamaskoval obličej šátkem, do provozovny herny v Berouně, kde u baru vytáhl z opasku pistoli, kterou mířil obsluze baru do oblasti břicha. Donutil ji, aby mu hodila kasírtašku do otevřeného batohu, který držel v ruce. Pak se ptal, kde je trezor, načež ho poškozená odvedla do skladu, kde po službě odpočíval zaměstnanec ochranky, kterému  řekla, že jsou přepadeni. Na to jí pachatel řekl "to jsi podělala, to si zahráváš" a znovu se ptal na trezor. Po chvíli začal být pachatel nervózní, poškozená otevřela trezor a dala mu dva balíčky bankovek , které mu po výzvě opět hodila do batohu. Následně poškozenou pod pohrůžkou namířené pistole na strkal do místnosti, kde byl člen ochranky a oba je zde uzamkl. Poté z místa odešel.
 
6) dne 29.8.2013, kolem 09.35 hod. vstoupil maskován černými slunečními brýlemi, pokrývkou hlavy a zimní šálou přes obličej, do provozovny herny v Praze 6. Zde přistoupil k obsluze baru , kterou vyzval k vydání finanční hotovosti slovy "dej mi všechny peníze" a po krátké hádce s obsluhou o tom, že žádné peníze nemá a nic mu nedá, odkryl batoh, který držel v levé ruce a pravou rukou namířil černou pistolí barmance do oblasti břicha. Zeptal se jí, zda se má ráda a znovu žádal vydání peněz. Barmanka ze strachu o svůj život odstoupila a vydala pachateli finanční hotovost.. Pachatel následně poškozenou odvedl do suterénu, kde u rulety stála zákaznice , obě ženy pak  natlačil na dámské toalety a z místa utekl.
 
7) dne 9.9.2013, v době od 09.55 hod. do 10.03 hod. vstoupil maskován do tmavě modrého šátku, do pobočky sázkové kanceláře v Hořovicích. Zde přistoupil k obsluze, která právě vypisovala aktuální kurzy v prostoru pro klienty. Ženu  pod pohrůžkou střelné zbraně, kterou na ni mířil, přinutil jít za přepážku. Za přepážkou se však ženě podařilo uzamknout a schovat se. Pachatel po chvíli odešel s prázdnou.
 
8) dne 10.9.2013, kolem 11.30 hodin vstoupil maskován slunečními brýlemi a novinami přes obličej do Sport baru v Berouně, kde přistoupil k obsluze, kterou požádal o láhev perlivé vody,  když mu ji podávala, tak na ni namířil pistolí černé barvy a požadoval vydání peněz. Na to mu poškozená řekla, že má pouze malý finanční obnos a to mu nepomůže. S pachatelem si chvíli povídala. Ženě se podařilo pachateli jeho jednání rozmluvit a muž z herny odešel bez peněz.
 
9) dne 13.9.2013 v době kolem 09:50 hod. vstoupil maskován šedozelenou čepicí s vystřiženými otvory pro oči, do provozovny herny v obci  Králův Dvůr. Zde přistoupil k obsluze, která začala křičet. Ženu za použití střelné zbraně, po krátké strkanici, při které poškozenou shodil zády na schod, donutil vydat z pokladny a trezoru finanční hotovost. Poté ji uzamkl na toaletě a z místa utekl. Žena utrpěla lehké zranění.
 
Muž si těmito loupežnými přepadeními přišel na celkovou částku 186.161,- Kč.
Obviněnému muži za spáchání výše uvedeného trestného činu  hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Muž je v současné době stíhán vazebně.
 
Celý případ je na okrese Beroun naprosto ojedinělý co do počtu spáchaných loupeží, kterých se dopustil jeden pachatel.
 
 
nprap. Marcela Pučelíková



vytisknout  e-mailem