Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Beseda s dětmi na vážná témata

Šikana, právní vědomí, ale i pomoc v nouzi ostatním 

Povídání s dětmi ZŠ v Kounově
 
     Během uplynulých dvou dnů, navštívila tisková mluvčí a preventistka, nprap. Jana Žáčková, z Územního odboru PČR Rakovník, základní školu v Kounově.
      V úterý, 22. ledna 2013, se uskutečnila beseda s dětmi prvého stupně. Více jak 70 dětí si přišlo poslechnout a diskutovat nad tématy, která patří mezi ty dnes nejvíce problematická. Povídalo se o šikaně a jejích důsledcích, děti diskutovali o chování mezi sebou samými, ale i k ostatním okolo nich. Povídalo se o bezpečnosti, jak by se měli chovat, naleznou-li nějaké předměty podobné munici či jinému nebezpečnému materiálu. V rámci současného ročního období a chladným dnům, se povídalo o návštěvách rybníků a tůní a podobných vodních ploch. Rizika, která jsou s tímto spojená si děti s policistkou objasnili. Dozvěděli se, jak se mají chovat v případě, že se pod nimi prolomí led, nebo budou tohoto svědky. Zopakovali si základní tísňové linky, a která k čemu slouží. Dozvěděli se, jak takové linky fungují a jak vůbec mají s volajícími na druhé straně diskutovat a jaké informace by měli poskytovat.
      Dnes, 23. ledna 2013, se policistka do školy vrátila, aby navštívila žáky druhého stupně. Zhruba stejný počet jako v předešlý den. Tentokrát se však hovořilo už vážněji na ožehavá témata. Šikana byl základní bod debaty. Vše co se mohli žáci dozvědět o této „nemoci společnosti“, jim policistka řekla. Nechyběli ani příklady z policejní praxe. Žáci živě diskutovali a zapojovali se do debaty. Policistka se snažila vtáhnout studenty do problematiky tak, aby oni sami se cítili v pozici těch, kterým je ubližováno. Aby si uvědomovali, jak důležité jsou některá základní pravidla, která v rámci šikany platí a která si na daných příkladech vysvětlili. Diskuse poté přešla v trestní právo. Mnozí ze studentů již dosáhli 15 roku. Ovšem odpovědnost vůči zákonu mají i ti mladší. Na různých příkladech a vysvětlení a životních zkušeností si zase přiblížili toto složité téma, které je bude provázet celý život.
      Návštěva se oběma stranám líbila a tak určitě příště do této školy nprap. Jana Žáčková ráda opět zavítá.
     
dne 24. ledna 2013
nprap. Jana Žáčková

vytisknout  e-mailem