Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Beseda se seniory ve Smržovce

JABLONECKO - Včera policisté společně s ředitekou Oblastního spolku ČČK Jablonec nad Nisou besedovali se seniory v Domě penzionu pro důchodce ve Smržovce. 

Již od roku 1998 si každý rok 1. října slavíme Mezinárodní den seniorů. Tento den je oslavou všeho, co společnosti přináší staří lidé a jeho připomínáním se zvyšuje podvědomí o problémech, se kterými se potýkají. Jedná se o mnoho překážek a schody do obchodu jsou v některých případech tou nejmenší. Jsou to právě senioři, kteří se často pro svůj věk stávají oběťmi trestných činů a jsou tak jednou z nezranitelnějších skupin naší společnosti. Z tohoto důvodu se policisté v Libereckém kraji rozhodli u příležitosti Mezinárodního dne seniorů zorganizovat pro seniory několik besed, které by přispěly ke zvýšení bezpečností těchto našich obyvatel.
 
Na Jablonecku se včera odpoledne taková beseda uskutečnila v Domě penzionu pro důchodce ve Smržovce. Akci policisté připravili ve spolupráci s ředitelkou Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou paní Kateřinou Havlovou. Všem přítomným se také představil policista – okrskář pprap. Jan Skalský z Obvodního oddělení ve Smržovce.
 
Ústředním tématem besedy byla problematika předváděcích akcí pro seniory s promítáním ukázek z filmu „Šmejdi“. Manipulace, nátlak, ponižování, agrese – to vše tvoří pozadí těchto akcí, jejichž hlavním cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého a mnohdy nekvalitního zboží. Výsledkem takového jednání ze strany organizátorů bývá často situace, kdy senioři ze svých nízkých důchodů splácí horentní sumy - v řadě případů za nekvalitní produkty. Policisté se seniory hovořili o rizicích spojených s jejich účastí na takových předváděcích akcích a populárních zájezdech například s obědem zdarma. Paní Havlová využila této příležitosti, aby všechny přítomné upozornila také na zdravotní problémy, které mohou právě starší občany při takových mnohahodinových zájezdech potkat. Senioři si od ní vyslechli rady, jak takovému náhlému zhoršení zdravotního stavu předcházet a jak se zachovat v situaci, kdy tento stav již nastane.
 
Dalšími oblastmi bezpečného chování seniorů, o kterých policisté společně s paní ředitelkou oblastního spolku ČČK hovořili, byly například krádeže v obchodech, obezřetnost při vybírání finančních prostředků v peněžních ústavech a napadení na ulici. Dále si všichni připomněli, jak je důležité umět říkat „NE“ v situacích, kdy se u dveří jejich bytu objeví podomní prodejci.
 
Závěrečné téma bylo spojeno s nadcházejícím podzimním obdobím, kdy se krátí den, během kterého se často objevují i mlhy, a tím se velice snižuje viditelnost chodců v silničním provozu. Proto policisté upozornili přítomné seniory na tu skutečnost, že je samozřejmě důležité vidět, ale také být viděn. Zdůraznili tak nutnost používání reflexních prvků na oblečení při chůzi v silničním provozu. Na závěr všichni senioři od policistů obdrželi reflexní pásku a někteří z nich si ji ihned na místě zkusili použít. Ředitelka oblastního spolku ČČK předala statutární zástupkyni Domu penzionu pro důchodce paní Olze Kahánkové pro využití při péči o seniory několik lékárniček a vyjádřila velkou spokojenost nad tím, že všichni obyvatelé penzionu mají své zdravotní knížky.
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
9. října 2014
 

vytisknout  e-mailem