Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Beseda seniorů v Třebichovicích

Policistky upozorňovaly místní seniory na podvodníky a jejich jednání 

     Policistky preventivně informační skupiny a obvodního oddělení Slaný uskutečnily besedu pro seniory v obci Třebichovice na Slánsku. Celá tato preventivně bezpečnostní akce se konala v prostorách místního OÚ.

     Úvodem policistky seznámily účastníky besedy s programem celého tohoto preventivního setkání. Prvním a nejdůležitějším bodem besedy byla informace o podvodnících, kteří v průběhu roku zavítají i na území našeho kladenského okresu. Ve většině prípadů svojí lstí  se snaží využít důvěřivosti a neopatrnosti občanů, a to převážně u starších ročníků, kteří ve své vlídnosti a ochotě bývají poté často oloupeni o své mnohdy celoživotní finannční úspory nebo pro ně cenné věci. Policistky varovaly přítomné hosty před těmito "nebezpečnými návštěvami", které zazvoní u jejich dveří vždy nezvány. Tyto případy "nebezpečných návštěv" se většinou opakují a jedná se například o falešné zástupce zásilkových obchodů, zástupce loterií, falešné pracovníky různých firem, kteří přichází za podvodným účelem předání přeplatků nebo provedením odečtů, či kontroly na vodoměry, plynoměry a elektroměry. Dalšími podvodníky jsou také podomní prodejci, kteří nabízejí zboží. Výsledkem jejich jednání však není výhodný obchod, ani vysoká výhra v loterii a ani žádný avizovaný odečet plynu, či vody, nýbrž trestný čin jak oloupit důvěřivou osobu v nestřeženém okamžiku o finannčí částku nebo cenosti. Objevují se i případy, kdy se takový podvodník snaží vniknout do bytu pod záminkou údajné dopravní nehody, přepadení nebo zdravotních problémů  a nevolnosti, kdy požádá o sklenici vody. Laskaví občané po odchodu těchto nečekaných návštěv většinou přicházejí o finanční úspory, šperky a ostatní cenné věci.

   V dnešní době bývají podvodníci velmi slušně a čistě oblečeni, mají příjemné a seriozní vystupování a používají vozidla dražších značek. Jedná se o skupiny podvodníků tzv. "cesťáků", kteří ve většině případů na místo oloupení přijíždí z jiných okresů, někdy i z několik set kilometrové dálky.

   V další části besedy policistky odpovídaly na dotazy seniorů. Při besedě se probírala i násilná trestná činnost, poškozování cizí věci,krádeže, vandalství a rychlá jízda v obci Třebichovice. Zazněly i dotazy jak mají rozeznat falešného policistu. Na tento dotaz byla seniorům popsána uniforma policisty  P ČR s názornou ukázkou a zároveń s přiložením a ukázkou služebního průkazu.

    Na závěr besedy rozdala policistka seniorům preventivně informační letáky a samolepku s preventivní tématikou "Rady pro seniory" a "Víš, kdo je za dveřmi".Při této besedě se setkaly především seniorky důchodového věku starších i mladších ročníků, ale  v plné síle, a proto věříme, že naše informace využijí nejen nyní, ale budou obezřetní i s přicházejícím věkem a vzpomenou si na policejní rady, jak se zachovat a být v bezpečí.

    Tuto preventivně bezečnostní akci hodnotíme kladně a rády konstatujeme, že celá beseda byla přijata ze strany místní starostky a seniorů s nadšením a vlídností.

19. dubna 2013

nprap. Jana Šteinerová

vytisknout  e-mailem