Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Besedy k online bezpečnosti pro děti

KLADENSKO, PRAHA VENKOV - ZÁPAD – Tentokrát policisté ze západu zavítali za žáky Základní školy ve Smečně a besedovali k prevenci v kyberprostoru. 

K žákům 8. a 9. tříd Základní školy ve Smečně tento týden zavítali policisté Územního odboru Prahy venkov – Západ, kteří besedovali na téma bezpečí v online prostoru. Cílem bylo ukázat dětem na vybraných případech způsoby, jakým internetoví predátoři oslovují své potenciální oběti, jak s nimi manipulují a jakých veřejně dostupných informací využívají. Zároveň dětem byla dána i doporučení, na koho se obrátit a hlavně jakých rizikových ukazatelů si při komunikaci s osobou na internetu všímat. Nebyla opomenuta ani témata podvodných jednání, jako je vishing, smishing nebo phishing. Zajímavou částí besedy byly i zmíněné hrozby v souvislosti s kryptoměnou a umělou inteligencí. Tématu se zhostil odborník na kybernetickou kriminalitu por. Ing. Jiří Dvořák.

Na hrozbu kyberprostoru u dětí však hledíme nejen z pohledu oběti či svědka, ale také potencionálních pachatelů, kterými se mohou lehce stát, mnohdy i nevědomky. Z tohoto důvodu se besedy účastnila i por. Štisová, která se věnovala odpovědnosti osob mladších 15 let, ale i trestně právní odpovědnosti mladistvých.

Koho jiného se více tato témata aktuálně týkají, než právě žáků ve věku kolem 15 let? Stávají se trestně odpovědnými a v online prostoru se pohybují každý den. Právě nevědomost mnohdy vede k problémům, kterých mohou děti později litovat.

Žáci cenné informace uvítali a policisty ocenili potleskem i následnými kladnými ohlasy.

Věříme, že již předané informace děti zaujaly a rozšíří jim obzor v dalším jednání a rozhodování v jejich životě. Zanedlouho je čeká veliká změna, přestup na střední školu, kde budou čelit i negativním výzvám. My jim držíme palce, ať se nestanou obětmi ani pachateli!

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – Západ
27. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem