Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Besedy s dětmi jsou stále častější

Prevence formou povídání, her a zábavy i tak jde přiblížit dětem problematiku dnešní společnosti 

Prevence je strany PČR vůči školákům velmi důležitá
 
     Za poslední dva týdny se na Rakovnicku uskutečnilo několik dalších besed mezi školou povinnými.
 
    Dne 4. řijna 2012, zavítala tisková mluvčí nprap. Jana Žáčková, mezi žáky 5. tříd, 2. základní školy v Rakovníku. Ovšem tentokrát si zhruba 40 dětí vyrazilo na týdenní pobyt do Jesenic na Rakovnicku, do jedné z místních chat a tam za nimi policistka dorazili. Během dopoledne si s dětmi povídala hlavně na téma šikana. Jaké děti znají druhy, jestli se s ní již někdy setkaly, zda by se dokázaly bránit vůči ní, a nebo jak by pomohliy svému kamarádovi, který se stal její obětí. V závěru diskuse se hovořilo také o kyberšikaně, která s šikanou úzce souvisí. Školáci kladli mnoho dotazů, které je k danému tématu zajímalo. Nakonec se přečetliy příběhy, které se staly právě v rámci kyberšikany a byly pravdivé a hlavně – působiliy odstrašujícím dojmem.
   
     Hned druhý den, 5. řijna 2012, se na čtyři hodiny dopoledne „zastavila“, nprap. Jana Žáčková, pobesedovat s žáky základní školy v Lánech. Zde na ní čekali děti od 6. až 9. třídy. V 6. a 7. ročníku se probírala hlavně dopravní výchova. Děti si zopakovaly pravidla přecházení, jízdy na kole, povinnou výbavu kola a cyklisty. Poté si vyzkoušeli v rámci testů od BESIP znalosti dopravních značek, chování cyklistů a chodců v rámci silničního provozu a nakonec správné projetí vyobrazených křižovatek. Školáci 8. a 9. tříd si zase vyslechli povídání na téma právní odpovědnost, dosažení věku 15 let a co s tím vším souvisí. Děti se dozvěděliy jaký je rozdíl mezi mladistvým a nezletilým, přestupkem či trestným činem. Co vůbec je a jak funguje soud pro mládež a jakou úlohu při jejich „vylomeninách“ hraje Probační a mediační služba.
 
 
 
    Dne 10. řijna 2012, se v odpoledních hodinách zastavila nprap. Jana Žáčková v družině 2. základní školy v Rakovníku, kde na ni čekalo zhruba 20 dětí, z 1. až 3 tříd. Povídání na téma dopravní výchovy a vším s tím spojené děti ve většině případů uměly velmi dobře. Někteří se naučili nové věci, jiní si je zase zopakovali. Na závěr besedy si policistka s dětmi zopakovala správné chování vůči cizím lidem. Jak mají reagovat na oslovení cizím člověkem, nabídkou čehokoliv a nepřibližovat se k cizím vozidlům, pokud je z nich někdo osloví. Že mají raději chodit ve dvou a být ostražití. Děti jasně daly najevo, že vědí, čeho se mají vyvarovat a co mají dělat, v případě, že se s něčím takovým setkají.
  
    Dne 11. Řijna 2012, se uskutečnila na základní škole v Chrášťanech na Rakovnicku beseda pro děti z prvních až pátých tříd. Vzhledem k tomu, že se zde jedná o menší školu, celkem bylo dětí zhruba okolo dvaceti. Přesto všichni zvládly témata dopravy a pohybu v ní naprosto bezvadně. Byla to taková příprava na dopravní hřiště, které je v nejbližší době čekalo. Osvěžení znalostí, která by měli jako cyklisté a chodci umět, jsou velmi důležitá. Vyzkoušeli si, jestli poznají chyby chodců či cyklistů a jestli postavy na obrázcích vytvořených BESIP, se chovají jako účastníci silničního provozu, správně.
 
      I v dalších dnech čekají na tiskovou mluvčí, nprap. Janou Žáčkovu, další školy a školáci. Navíc koncem tohoto týdne končí kreslířská soutěž „ Dobro a zlo v naší společnosti“, která byla vyhlášeno pro 3. a 4. třídy základních škol v našem regionu. Uvidíme, s čím školáci přijdou a jaký je jejich pohled na dnešní svět.
 
nprap. Jana Žáčkoví
15. řijna 2012
 

vytisknout  e-mailem