Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bez auta nikam

a další zprávy z Jesenicka 

Bez auta nikam
V noci na neděli 31. května potřeboval v Hradci-Nová Ves někdo velmi nutně automobil. Ještě než sedl do prvního „vozítka“, z nepojízdného a odemčeného renaultu megane odcizil autorádio za 2.000 Kč. Potom už šlo vše ráz na ráz. Hned vedle byl zaparkovaný druhý renault, který byl taktéž odemčený, a klíčky nachystány v zapalování. Neznámý pachatel jej nejprve vytlačil na silnici a spustil ze svahu. Protože bylo vozidlo vybaveno imobilizérem (elektronický zabezpečovací systém), nepodařilo se mu jej nastartovat. 36letá poškozená svůj automobil našla ráno cca 300 m od domu.
K dalšímu incidentu došlo ve stejné obci jen o kousek dál a tady byl pachatel úspěšnější. V cestě k vytouženému cíli – odemčený vůz VAZ s klíčky v zapalování  - mu stál ještě jeden automobil. Aby ho odstranil, musel rozbít okno a vytlačit jej ze dvora do pole. Potom jen stačilo nasednout, nastartovat a odjet.

Trestný čin se škodou 160 Kč
Na konci května bylo zahájeno trestní stíhání 52letého muže přechodně žijícího ve Vlčicích. Trestného činu krádeže se měl dopustit 12. dubna v Javorníku. V domě, ve kterém právě probíhala rekonstrukce, si přivlastnil plastovou přepravku s 20 kusy prázdných lahví od piva za 160 Kč. I přes velmi nízkou škodu se jedná o trestný čin, protože muž byl v posledních třech letech za stejný skutek odsouzen soudem.

 Nezaplacený automobil
Policejní komisař sdělil obvinění 23leté ženě z Jeseníku pro trestný čin úvěrový podvod. Měla se jej dopustit na konci roku 2008 tím, že uzavřela v autobazaru úvěrovou smlouvu na koupi vozidla zn. Ford Focus za 121.500 Kč. Aby jí byl úvěr na 100% schválen, uvedla do smlouvy nepravdivé údaje o svém zaměstnání a příjmu. Ve skutečnosti v té době pobírala rodičovský příspěvek ve výši 7.600 Kč. Do dnešní doby obviněná neuhradila ani jednu měsíční splátku, která byla stanovena na 3.943 Kč.

Vyhraná aukce
V pondělí 1. června se rozjelo vyšetřování ve věci dalšího podvodu na serveru www.aukro.cz. Čtyři poškození ve věku od 18 do 47 let ze všech koutů České republiky naletěli stejnému podvodníkovi, který nabízel k odkoupení značkové oblečení a obuv. Pouze 23letý muž z Brna obdržel očekávaný balíček, ale úplně s něčím jiným než si zaplatil. Ostatní se své zásilky nedočkali, i když peníze předem poukázali na určený bankovní účet. Je jasné, že dotyčný podvodník nereagoval ani na reklamaci, ani na urgence o vrácení peněz nebo zaslání zboží. Svým jednáním dosud způsobil škodu ve výši 7.350 Kč. Tato částka bude ale mnohem vyšší, protože do dnešního dne se přihlásilo dalších šest poškozených zatím bez ustanovení způsobené škody.

Tajné bankovní konto
Na začátku června zahájil policejní komisař trestní stíhání 51leté ženy z Velkých Losin pro trestný čin maření úředního rozhodnutí a poškozování věřitele. Protože se chtěla vyhnout exekučnímu řízení, měla v roce 2005 požádat svého 59letého známého z Jeseníku o zapůjčení bankovního účtu a kreditní karty. Po dobu téměř tří let si na něj obviněná nechala zasílat své mzdy od zaměstnavatelů a platby dalších institucí ve výši nejméně 239.000 Kč. Všechny peníze měla použít pro svoji potřebu nikoli k uspokojení 11 věřitelů, kterým dlužila 288.000 Kč. Při nakládání s penězi si byla vědoma, že po usnesení soudu nesmí nakládat se svým majetkem s výjimkou běžné obchodní činnosti a uspokojování základních životních potřeb.

Bitkař
Z ublížení na zdraví se bude zodpovídat 25letý muž ze Zlatých Hor. Tohoto trestného činu se měl dopustit v polovině dubna 2009 v lese u Zlatých Hor, kde fyzicky napadl 45letého muže. Poškozeného nejprve bezdůvodně dvakrát kopl a shodil na zem. Obviněný se nenechal odradit ani křikem poškozeného a s útokem pokračoval dál. Po napadení musel 45letý muž vyhledat lékařské ošetření, které si vyžádalo čtyřdenní hospitalizaci v nemocnici a dvoutýdenní pracovní neschopnost.

Vyloupená unimobuňka
Případ krádeže vloupáním prošetřují javorničtí policisté. V noci na čtvrtek 4. června se neznámý pachatel vloupal do unimobuňky v Javorníku. Při tom si vůbec nepočínal nenápadně a tiše. Vstupní dveře vyrazil údery nohou a uvnitř odcizil různé stavení nářadí. Našel zde i odložené klíčky od vedlejší stavební buňky, ve které si přivlastnil další nářadí. Poškozená firma vyčíslila řádění neznámého pachatele na 35.000 Kč.

vytisknout  e-mailem