Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bez řidičáku vyrazila na silnice

Ignorování úředního rozhodnutí se nevyplatilo 

Z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí se bude muset zodpovídat 23letá žena z Nového Města nad Metují, která usedla loni v říjnu za volant bez platného řidičského průkazu. Dívka měla již několik dní rozsudkem Okresního soudu v Náchodě vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel v délce 18měsíců, zákazu však evidentně nedbala. Po posouzení všech okolností s ní proto v těchto dnech policie zahájila zkrácené přípravné řízení pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Mladá žena tak v blízké době opět stane před soudem, který ji může poslat až na 3 roky do vězení.
 
Stejně dopadnou i ti, které může s příchodem nového roku, a tím i platnosti nového trestního zákoníku, zmást skutečnost, že jízda bez řidičského průkazu již není trestným činem a postih budou policisté řešit v přestupkovém řízení.
 
Příslušné orgány ale mohou uložit sankci zákazu činnosti také v rámci přestupku, konkrétně v tomto případě sankci zákazu řízení motorových vozidel. A v případě, že hříšník, který sedne za volant a takové úřední rozhodnutí má vysloveno, jeho nerespektováním se dopouští právě trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
Trestní zákoník potom na takové hříšníky pamatuje až tříletým trestem odnětí svobody.
 
por. Bc. Eva Prachařová
8. 1. 2010

vytisknout  e-mailem