Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Běženci nabízeli úplatek 500 €

Mikulov - běženci z Čečenska nabídli policistům úplatek. 

Včera, dne 10.11.2009 dopoledne policisté inspektorátu cizinecké policie Břeclav při schengenském pátrání zastavili nedaleko bývalého hraničního přechodu Mikulov osobní motorové vozidlo Mercedes s rakouskou převozní registrační značkou, tato značka je platná pouze na území státu, který ji vydal, tedy v Rakousku, navíc vozidlo jelo s nerozsvícenými světly.
 
Ve vozidle bylo celkem pět osob, dva muži, státní příslušníci Ruska s povoleným pobytem v Rakousku a dvě ženy, rovněž státní příslušnice Ruska z oblasti Čečenska a nezletilý chlapec, syn jedné z žen. Obě ženy neměly cestovní doklady, prokázaly se pouze průkazkou žadatele o mezinárodní ochranu (azyl) v Polsku, ta je však neopravňuje k pobytu na našem území.
 
Řidič na vzniklou situaci reagoval tak, že policistům za to, že se věcí nebudou zabývat a pustí je do Rakouska, nabídl úplatek ve výši 500 €. Policisté samozřejmě na nabídku nepřistoupili a všichni s eskortou cestovali na policejní služebnu.
 
Ženy byly z našeho území na tři roky vyhoštěny a spolu s nezletilým chlapcem byly umístěny do zařízení pro zajištění cizinců a všichni budou podle mezinárodní smlouvy předáni zpět do Polska. Spolujezdec je podezřelý z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, řidič je pak trestně stíhán pro stejný trestný čin a navíc i pro trestný čin podplácení, za který mu hrozí až pětileté vězení.
 
Zvuková stopa
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

 

vytisknout  e-mailem