Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečné Brdy 2024

BEROUNSKO, PRAHA VENKOV – ZÁPAD – Středočeské preventistky se účastnily preventivně bezpečnostní akce, která nese název Bezpečné Brdy. Několika desítkám turistů rozdaly reflexní pásky a informační letáky, které upozorňují na zásady pohybu v lese. 

Turistická sezóna vrcholí, a tak se policejní preventistky ze Středočeského kraje připojily k projektu Bezpečné Brdy, který se dlouhodobě zaměřuje na bezpečný pobyt v lese všech turistů, chatařů, cyklistů a dalších milovníků lesa. Cílem tohoto projektu je upozornit turisty na nejčastější problémy, které musí policisté v souvislosti s jejich pohybem v lese řešit, a jak jim ideálně předcházet.

V pondělí 12. srpna se pozornost policistek upřela na okolí Mníšku pod Brdy a Hořovicka. V lokalitě Skalka na Mníšecku se k preventistkám připojil i strážník Městské policie z Mníšku pod Brdy, který s nimi procházel cyklostezky, lesní trasy a přilehlé parkoviště. Na okraj Brd se vydali, neboť tam velmi často dochází zejména k dopravním přestupkům a k pátrání po osobách, a to jak místních, tak i turistů. Na vybraná místa pak nalepili štítek s QR kódem, díky kterému se dosah informací může šířit mezi další zájemce. Pokud je najdete, pochlubte se u článku na webu Bezpečné Prahy – západ  komentářem nebo fotkou.

Akce se pak pozvolna přesunula na Hořovicko, které rovněž pojímá část Brdských lesů. I tam preventistky oslovovaly turisty a předávaly preventivní materiál.

Během celého dne se pozornost neupínala pouze na turisty, ale také na cyklisty. V rámci kampaně Na kole jen s přilbou! jim policistky připomínaly důležitost nošení ochranné cyklistické helmy, popovídaly si s nimi o mobilní aplikaci Záchranka a rozdaly cyklomapy Berounska a Prahy – západ. Právě mapy mnoho turistů s ohledem na špatný mobilní signál na některých místech Brd kvitovalo.

A aby bylo v Brdech skutečně bezpečno, prošly preventistky společně se strážníkem také přilehlé parkoviště, protože je stále důležité si připomínat, že Auto není trezor. Právě parkoviště, které turisté využívají k zaparkování vozidel, jsou častým místem vloupání. Nezvané hosty přímo vybízí ponechaná kabelka, batoh či jiný zajímavý předmět.

A jak na bezpečný pohyb v lese?

  • parkujte tam, kde je to povolené, neparkujte na příjezdových komunikacích do lesních porostů, abyste nebránili vjezdu nebo výjezdu
  • svoje vozidlo řádně zabezpečte a uzamkněte
  • ve vozidle nenechávejte nic, co by mohlo lákat zloděje, mějte na paměti, že vaše auto není trezor
  • do lesa choďte odpočatí, mějte vždy plně nabitý mobilní telefon
  • informujte rodinu nebo někoho blízkého, kam máte v plánu jít a na jak zhruba dlouho jdete do lesa
  • na cestu si s sebou vezměte občerstvení pro případ nouze a léky, které užíváte
  • navštěvujte místa, která vám jsou dobře známá
  • v případě, že se ztratíte, zachovejte klid, volejte linku 158 a udržujte telefon na příjmu
  • děti, zvlášť v neznámém prostředí, nenechávejte bez dozoru
  • všem doporučujeme nainstalování mobilní aplikace Záchranka, která vám může pomoci v nesnázích. Prostřednictvím ní si můžete přivolat pomoc, najdete v ní správné poskytnutí první pomoci a také se v ní dozvíte aktuální varovná upozornění. Mimo výše uvedené umožňuje videopřenos z místa události. To pak může záchranářům výrazně usnadnit jejich práci. Aplikace je napojená na Zdravotnickou záchrannou službu, Horskou službu i na Vodní záchrannou službu.

nprap. Simona Vacherlohnová
Územní odbor Beroun

por. Mgr. et Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov - ZÁPAD

14. srpna 2024

vytisknout  e-mailem