Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Bezpečně do školy i ze školy

VYŠKOVSKO: Děti již vědí, že zebra se za ně nerozhlédne. 

Prázdniny skončily a děti se vrátily do školních lavic. Aby jejich cesta do školy byla opravdu bezpečná, dohlíželi na silniční provoz i policisté z Vyškovska. Po celý tento týden probíhá již tradiční preventivní bezpečnostní akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Akce je určena především nejmenším školákům před i po vyučování, když přecházejí přechody v blízkosti škol. Jejím cílem je, aby si malí chodci uvědomili, že na silnicích a chodnících se musí chovat bezpečně, a to nejen při cestě do školy. Policisté také dětem zdůraznili nutnost očního kontaktu s řidičem. Některé ani netušily, proč je tak důležitý. „Nejdřív se musím podívat doleva,“ zní správná odpověď asi poloviny dětí, kterých se policisté z Vyškovska ptají, co udělat před vkročením na přechod pro chodce. Z chování a reakcí dětí je vidět, že ne všechny mají zažité zásady bezpečného přecházení. Některé se podívají jen letmo na jednu stranu a vrhnou se na přechod. Také většina malých chodců, které vedou přes silnici rodiče, o přecházení nepřemýšlí. Spoléhají na maminku, tatínka, či prarodiče, který je drží za ruku.

V rámci preventivní akce dohlíželi policisté na nerušenou cestu do školy na frekventovaných přechodech ve Vyškově, Slavkově i Bučovicích. Navštívili také odpolední družinu malých bučovických školáků. Ve scénce si tak mohly děti vyzkoušet, jak je důležité rozhlédnout se, než vstoupí do vozovky a proč právě doleva.

Aby si kluci a holky mohli pravidla bezpečného přecházení vozovky kdykoliv zopakovat, dostali kartičky se zebrou, kde jsou všechna pravidla uvedena. Ti nejšikovnější si odnesli i deníček k zapisování domácích úkolů s logem akce.

por. Mgr. Alice Navrátilová, 8. září 2011

Odkazy do noveho okna

Zebra 006

Zebra 006 

Detailní náhled

Zebra 008

Zebra 008 

Detailní náhled

Zebra 009

Zebra 009 

Detailní náhled

Zebra 010

Zebra 010 

Detailní náhled

Zebra 012

Zebra 012 

Detailní náhled

Zebra 015

Zebra 015 

Detailní náhled

Zebra 022

Zebra 022 

Detailní náhled

Zebra 024

Zebra 024 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem