Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečně na lyže

Ms kraj - nový preventivní počin. 

Bezpečně na lyže
 
Nový preventivní počin moravskoslezské policie s názvem „Bezpečně na lyže“ představili policisté nejen lyžařům na sjezdovkách v Bílé a Mostech u Jablunkova.
 
Dne 15. 12. 2012 a 19. 1. 2013 uskutečnili policisté Krajského ředitelství policie Ms kraje prezentačně preventivní akci, jejímž cílem bylo upozornit lyžaře, ale nejen je, na veškerá nebezpečí, která na ně čekají při pobytu a pohybu v zimních horách. 
 
V rámci prezentační části mohli návštěvníci vidět statickou ukázku Speciální pořádkové jednotky. Policisté předvedli svou výstroj a výzbroj. Dále tito specialisté veřejnosti vysvětlovali své úkoly v rámci pátrání po pohřešovaných osobách a také je seznámili s vynikající spoluprací s Horskou službou Beskydy. Zlatým hřebem představení této jednotky byla dynamická ukázka obrněného kolového vozidla. Ti nejodvážnější z návštěvníků se dokonce tímto vozidlem svezli, v terénu a bez jakýchkoliv zábran ze strany řidiče…
 
Příslušníci odboru dopravní policie umožnili lyžařům prohlídku nejrychlejšího a nejsilnějšího vozidla, jímž policisté disponují. Policejní verze VW Passat byla pro návštěvníky velikým lákadlem. Ovšem hlavním úkolem „dopráváků“ bylo měření rychlosti lyžařů přímo na svahu. Preventivní smysl této aktivity je jasný, ukázat lyžařům, jakou rychlostí se na svahu pohybují a jak jednoduché je dosáhnout opravdu veliké rychlosti. Ta může být velice nebezpečná. Zvláště za nepříznivých povětrnostních podmínek, na přeplněných sjezdovkách a při dalších rizikových faktorech. K tomuto měření využili policisté mobilní radar, který zcela přesně zaznamenával rychlost těch lyžařů, kteří o tuto nabídku projevili zájem. Mnozí byli upřímně překvapeni a udiveni, když jim policisté sdělili, jakou rychlostí se ze svahu řítili.
 
Policisté při této akci nezapomněli ani na děti. Obdarovali je drobnými dárky. Ti nejmenší si odnesli nejen reflexní materiály, ale také omalovánky a pexesa s nejrůznější „policejní“ tématikou.
Preventisté z ostravské a frýdeckomístecké preventivně informační skupiny upozorňovali motoristy na nebezpečí krádeží věci ponechaných v autech na parkovištích a nechyběly také rady, týkající se prevence krádeží lyžařského vybavení.
 
Tato neobvyklá akce byla velice úspěšná, o čemž svědčí veliký zájem nejen ze strany návštěvníků uvedených center, ale i ze strany České televize. Zcela určitě ji budeme opakovat i příští zimu.
 
Fotky zde:

vytisknout  e-mailem