Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Bezpečně u vody

České Budějovice - Policisté pomohli vysílené ženě na ferratě i majiteli rozbité lodi. 

Jihočeští policisté se i v letošním roce během plavební sezóny zapojili do součinnostní akce policistů pořádkové služby, policejních preventistů a zástupců Státní plavební správy s názvem Bezpečně u vody.  Pohyb na vodních plochách a vodních cestách má svá pravidla, proto i letos policisté z poříčních oddělení (obvodní oddělení Lipno nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Týn nad Vltavou a Zvíkovské Podrhradí) zaměřují svoji pozornost na dodržování ustanovení zákona č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě. Policisté se věnují všem, kteří se pohybují na vodě i u vody, tzn. ne jen vůdcům plavidel, ale i plavcům a návštěvníkům kempů či pláží. Policisté kontrolují, zda mají vůdci plavidel všechny potřebné doklady a zda neřídí loď pod vlivem alkoholu. Rekreanty u vody pak varují před nebezpečím krádeží, protože policisté právě v období letních prázdnin řeší řadu případů, kdy se návštěvníkům kempů ztrácí věcí ze stanů či chat a vyjímkou nejsou ani ukradené lodě či rafty. 

Kromě těchto kontrol se občas policisté setkávájí i s nejrůznějšími situacemi, které musí na vodě řešit. Právě služba policistů z obvodního oddělení v Týně nad Vltavou byla v sobotu 21. srpna na mimořádné události velmi bohatá. V rámci akce Bezpečně u vody vyrazili policisté služebním motorovým člunem na Vltavu, kromě jiného kontrolovali i úsek, kde je omezena rychlost jízdy a kde bývá toto pravidlo porušováno uživateli vodních skútrů. V úseku 221 km vodní cesty se na levém břehu ve skále nachází tzv. ferrata (tzn. stezka ve skále či jiném nepřístupném terénu, která je vybavena jistícím ocelovým lanem a stupy). Tato ferrata vede přímo nad vodní hladinou. Při průjezdu tímto úsekem viděli policisté lezce, kteří voláním a máváním k sobě projíždějící hlídku volali. V jistícím úvazku totiž visela nad vodní hladinou žena, která již neměla sílu se přitáhnout k ocelovému lanu, dosáhnout nohama na stupy a pokračovat dále. Hlídka přirazila člunem ke skále, kde se kousek nad vodní plochou visící žena nacházela. Policistům se podařilo ji vtáhnout do lodi a za pomoci dalšího z lezců jí byl odepnut úvazek od ocelového lana. Žena nebyla naštěstí nijak zraněna, byla pouze unavená a lezením na náročné ferratě vyčerpaná. Chvíli si odpočinula ve služebním člunu a pak ji na vlastní žádost policisté vysadili na břeh. 

Tím však zajímavé události tohoto dne neskončily. V úseku vodní cesty mezi obcí Břehy a Týn nad Vltavou si všimli policisté u břehu kajutové lodi, u které nějaký muž demontoval lodní motor. Při kontrole policisté zjistili, že se jedná o muže, který měl na své lodi poruchu motoru, kterou se snažil opravit, což se mu nedařilo. Policisté proto občanovi v tísni pomohli. Za použití vlečného lana policisté loď odtáhli do loděnice v Týně nad Vtavou. I na těchto případech je patrné, že policisté ne jenom kontrolují, ale i pomáhají tam, kde je to třeba. Ve své činnosti na vodních plochách budou pokračovat i po zbytek plavební sezóny.

Foto tažené lodi:

Foto 1.jpg

Foto kontroly policistů:

Foto 2.jpg

Foto 3.jpg

Foto 4.jpg

Foto 5.jpg

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

24. srpna 2021

vytisknout  e-mailem