Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečně za volantem

TRUTNOVSKO - Alkohol na silnice prostě nepatří. 

Dechová zkouškaDechová zkouška
V průběhu uplynulého víkendu do pondělního rána 4. 8. 2014 policejní hlídky na území celého trutnovského regionu zastavily ke kontrolám několik stovek řidičů osobních motorových vozidel. Provedenými kontrolami policisté zjistili, že za volanty dopravních prostředků usedlo dvanáct řidičů, kteří před nebo během jízdy užili alkoholický nápoj. Jedenáct ze zkontrolovaných řidičů při dechových zkouškách nadýchalo množství do jedné promile, jeden nadýchal hodnotu 1, 8. Další ze zastavených řidičů se odmítl podrobit zkoušce na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek v jeho organismu, proč asi?
Řidič, který nadýchal necelé dvě promile, je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo peněžitý trest. Zbylých dvanáct řidičů je důvodně podezřelých ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který může správní orgán uložit sankci zákazu činnosti a pokutu až do výše 50 tisíc korun.
Bezohlední řidiči, kteří jezdí pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Každý by si měl uvědomit, že opilý řidič či řidič pod vlivem drog je na silnicích pro všechny účastníky silničního provozu, velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky prý lidem dodávají sebedůvěru, na druhou stranu zpomalují smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla ani konkrétní dopravní situaci.
 
Co řidiči, který řídí vozidlo po požití alkoholu či jiných návykových látek, hrozí:
- ohrožení svého života a zdraví či zdraví a života ostatních účastníků silničního provozu
- vyslovení zákazu činnosti řízení motorového vozidla
- pokuta do 50 tisíc korun
- v případě přečinu opilství nebo ohrožení pod vlivem návykové látky až jeden rok trestu odnětí
   svobody
- v případě nehody vyšší trest a samozřejmě majetková újma
 
Pomník u silnicePomník u silnice
Bezpečnost silniční dopravy je v dnešní době vážným problémem. Policie České republiky dnes a denně provádí kontroly, které jsou zaměřené na požívání alkoholu či jiných návykových látek před nebo během jízdy. S ohledem na shora zjištěný počet opilých řidičů tomu nebude na silnicích v trutnovském regionu jinak. Policie České republiky udělá vše pro to, aby se alkohol a jiné návykové látky nestávaly příčinou lidského neštěstí. Apelujeme proto na všechny řidiče, rozmyslete si velice dobře, zda po požití návykových látek, mezi které se řadí i alkoholické nápoje, usednete za volant svého vozidla.
por. Bc. Udo Ertner
4. 8. 2014 ve 12:45 
Trutnovinky:

vytisknout  e-mailem