Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezpečnost chodců na přechodech je jednou z priorit Policie ČR

KRAJ VYSOČINA: Od 5. do 9. září se uskuteční preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ 

 

     Bezpečnost chodců na přechodech pro chodce je důležitým aspektem silničního provozu. Jednou z hlavních priorit Krajského ředitelství policie kraje Vysočina pro letošní rok je proto zvýšení počtu bezpečných přechodů na území celého Kraje Vysočina.

 

     Pokud chceme, aby přechody v našem kraji byly bezpečné, tak musí v první řadě splňovat podmínky dané právními a technickými předpisy. Bohužel většina přechodů pro chodce tyto podmínky nesplňuje. Jestliže přechody neodpovídají podmínkám bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, tak na nich stoupá riziko ohrožení bezpečnosti chodců. Policie na zjištěné závady upozorňuje jejich zřizovatele a předkládá jim možné návrhy na jejich odstranění. Zřizovatelé přechodů jsou většinou města a obce, proto pak záleží na jejich možnostech, většinou finančních, kdy a v jaké kvalitě závady na přechodech odstraní.

    

     Dopravní inženýři z jednotlivých územních oborů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vypracují během letošního roku analýzu, ve které upozorní na závadné přechody v celém našem kraji. Výsledek analýzy bude znám koncem tohoto roku. Ve své studii navrhnou i možné řešení k odstranění závad u jednotlivých přechodů. Nejčastější závadou u neodpovídajících přechodů bývá chybějící speciální osvětlení. Přechody pro chodce nejsou za snížené viditelnosti osvětleny způsobem, který přispívá k bezpečnosti chodců. Osvětlení přechodů, včetně nástupních ploch, je základním předpokladem k zajištění bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, neboť řidič může dát chodci na přechodu přednost pouze tehdy, pokud chodce včas uvidí. „Současné světelné poměry na přechodech v kombinaci s negativními faktory, kam patří povětrnostní podmínky, snížená viditelnost, nevhodné oblečení chodců, vedou k tomu, že chodec není při přecházení vozovky dostatečně viděn a vzniká tak předpoklad kolizní situace mezi vozidlem a chodcem nebo mezi vozidly navzájem“, uvedl por. Ing. Jiří Kučera, dopravní inženýr jihlavské policie. Další závadou u nevyhovujících přechodů bývá provedení dopravních značek. Značky neodpovídají příslušným normám. Často se stává, že dopravní značky jsou částečně nebo zcela zakryté vzrostlou zelení, která se nachází v blízkosti pozemní komunikace.

 

     Na území města Jihlavy provedl již Dopravní inspektorát vyhodnocení bezpečnosti přechodů pro chodce. Výsledkem bylo zjištění, že většina přechodů pro chodce neodpovídá podmínkám bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích a může tedy na nich dojít k ohrožení bezpečnosti chodců. Prioritně by se mělo město Jihlava zaměřit na některé přechody pro chodce nacházejících se v Jihlavě na ulicích Brněnská, Žižkova, Jiráskova, Sokolovská, Havlíčkova a Brtnická. Přechod pro chodce na ulici Brněnská v Jihlavě nacházející se mezi výjezdem ze ZOO a Psychiatrickou léčebnou není osvětlen předepsaným osvětlením a nejsou u něj splněny podmínky stanovené vyhláškou č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Další nevyhovující přechody pro chodce se nacházejí v obci Velký Beranov a  Nové Domky.

 

     Policisté se problematice bezpečnosti chodců na přechodech pro chodce intenzivně věnují po celý rok. Během dnů školního vyučování, kdy je pohyb dětí a ostatních chodců v okolí škol největší, dohlíží policisté na přechody, které jsou umístěny v jejich blízkosti. Policisté se snaží chodcům ale také řidičům vštípit pravidla pro bezpečné přecházení vozovky. Chodci by si především měli uvědomit, že by vozovku měli přecházet, pokud je to tedy možné, pouze po přechodu pro chodce. Vždy se musí před vstupem do vozovky řádně rozhlédnout a přesvědčit se, zda mohou vozovku bezpečně přejít. Chodci na přechodu by se měli zbavit zažitého mýtu, že mají na přechodu absolutní přednost. „Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy“, uvedl dopravní inženýr Krajského ředitelství policie kraje Vysočina  kpt. Ing. Zbyněk Augustin.

 

     Na bezpečnost na přechodech se policisté také zaměřují pořádáním různých preventivních akcí. V týdnu od 5. září se v Kraji Vysočina uskuteční několik preventivní akcí s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.Při této akci budou policisté z preventivně informační skupiny Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ve spolupráci s policisty služby dopravní policie a s policisty obvodních oddělení oslovovat u vybraného přechodu chodce a dotazovat se jich na správné, tedy na bezpečné přecházení přechodu pro chodce. Pokud chodci na kladené otázky odpoví policistům správně, obdrží od nich malý dárek související s dopravní tématikou.

 

     Preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ se v kraji Vysočina uskuteční:

Jihlavsko:   5. září 07:00 – 08:00 Hodice

                     7. září 13:00 – 14:30 Jihlava, City Park

                     9. září 13:00 – 14:30 Jihlava, křižovatka ulic Hradební a Žižkova

Žďársko: 5. září 07:00 – 08:00 a 12:00 – 14:00 Žďár nad Sázavou, ulice Horní (u Vesny)

Havlíčkobrodsko: 6. září 12:30 – 14:00 Světlá nad Sázavou, náměstí

Pelhřimovsko: 6. září 07:15 – 08:00 a 11:00 – 12:00 Pelhřimov, Třída Legií ulice

Třebíčsko: 5. září 07:15 – 08:00 a 11:00 – 12:00 Třebíč, ulice U Kuchyňky

 

Rozbor dopravních nehod chodců v Kraji Vysočina v roce 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

Útvar

Počet nehod s účastí chodců

Počet nehod zaviněných chodci

Úmrtí chodců

Těžké zranění

Lehké zranění

Alkohol

 
 

ÚO Pelhřimov

15

8

0

2

13

2

 

ÚO Havlíčkův Brod

26

8

2

3

23

2

 

ÚO Jihlava

25

9

1

3

25

1

 

ÚO Třebíč

22

9

0

1

23

3

 

ÚO Žďár nad Sázavou

24

5

4

4

9

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraj - celkem

112

39

7

13

93

8

 

 

 

V loňském roce došlo na území kraje Vysočina ke 112 dopravním nehodám s účastí chodců. Z tohoto počtu 39 dopravních nehod zavinili chodci a 57 dopravních nehod se stalo na přechodu pro chodce. V letošním roce od 1. ledna do 31. července vyjížděli policisté v kraji Vysočina již ke 48 dopravním nehodám s účasti chodců. Celkem 11 dopravních nehod zavinili chodci a k 50 dopravním nehodám došlo na přechodu pro chodce.

Rozbor dopravních nehod chodců v Kraji Vysočina                                        v období od 1.1.2011 do 31.7.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Útvar

Počet nehod s účastí chodců

Počet nehod zaviněných chodci

Úmrtí chodců

Těžké zranění

Lehké zranění

Alkohol

 

 

ÚO Pelhřimov

10

2

0

4

5

1

 

ÚO Havlíčkův Brod

6

2

1

2

4

1

 

ÚO Jihlava

11

4

1

4

8

0

 

ÚO Třebíč

10

2

1

3

6

0

 

ÚO Žďár nad Sázavou

11

1

0

2

7

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraj - celkem

48

11

3

15

30

2

 

 

 Pokud tedy budete účastníky provozu na pozemních komunikacích, buď jako chodci při přecházení pozemní komunikace po přechodu pro chodce, nebo jako řidiči při přejíždění přechodu pro chodce, buďte velice opatrní a ohleduplní vůči ostatním účastníkům silničního provozu. Několikavteřinové zdržení u přechodu pro chodce Vám určitě nenaruší zbývající část dne, ale může Vám nebo někomu jinému zachránit i život.

 

Zpracoval:  por. Mgr. Miroslav Pecka, komisař

                     24. srpna 2011

 

 

vytisknout  e-mailem