Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečnost dětí – náš úkol a cíl

Základní škola Dvůr Králové nad Labem – Strž 

V pátek dopoledne 7. 6. 2013 se v královédvorské Základní škole Strž konalo poslední z letošních setkání žáků prvních tříd s policistou oddělení mediální komunikace z Trutnova. Na základě předem domluveného preventivního projektu policista prvňáčky navštěvoval jednou měsíčně po celý školní rok. Při uvedených přednáškách se děti dozvěděly, jak se bezpečně chovat na volném prostranství, na co si dávat pozor při styku s cizími lidmi, jak má vypadat řádně vybavené jízdní kolo a další rady, které mohou přijít těm nejmenším školákům vhod. Jedna z přednášek se dokonce konala na půdě Obvodního oddělení Policie České republiky ve Dvoře Králové nad Labem. Po několika preventivních radách, které policista věnoval bezpečnosti dětí při cestě do školy a zpět, měli všichni zúčastnění možnost proniknout do tajů daktyloskopie. Každý ze školáků zjistil, jak stopa otisku prstů, dlaní a chodidel vzniká. Všichni včetně učitelek si z policejní stanice odnášeli „ten svůj“ otisk papilárních linií.
Páteční setkání se již konalo ve svátečním a snad i trochu slavnostním duchu. Policista se s paní učitelkou, která uvedený preventivní program na celý rok připravovala, předem domluvil, na zpestření shora uvedeného „posledního“ setkání. Pro děti obou tříd byla právě z uvedeného důvodu na závěr připravena ukázka výcviku policejních psů. Policejní psovodi, kteří připravují své čtyřnohé kamarády na nelehkou službu, se svého úkolu zhostili na jedničku. Ukázka výcviku německého ovčáka formou hry se dětem moc líbila.
Uvedený preventivní projekt „Policie pomáhá s bezpečností prvňáčků“ měl dětem ukázat a přiblížit situace, při kterých by se z důvodu nepozornosti či jiné nerozvážnosti mohly stát obětí úrazu, dopravní nehody či protiprávního jednání. Pro Policii České republiky je ochrana dětí a preventivní aktivity, které jsou připravovány pro předškoláky a školáky jedním z prvořadých úkolů. 
por. Bc. Udo Ertner
11. 6. 2013 v 9:45
Článek školy:
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem