Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečnostní akce

NOVOJIČÍNSKO-součinnostní akce na Novojičínsku 

Stovka policistů, celníků, pracovníků České obchodní inspekce, Oblastního inspektorátu práce a Živnostenského úřadu byli zapojeni do čtvrteční bezpečnostní akce na území Novojičínska. Společně pátrali po osobách, věcech, kontrolovali dodržování jednotlivých předpisů a zákonů v provozovnách, ubytovnách, staveništích, obchodech a tržnicích. 
 

Samotná akce začala ve čtvrtek 3. dubna v časných ranních hodinách a pokračoval do pozdních nočních hodin kontrolou ubytoven, a vytypovaných míst s možným výskytem osob procházejících pátracími evidencemi. Při této kontrole se také zaměřili na legálnost pobytu a pracovního povolení cizinců.

V průběhu dne pak pokračovaly kontroly stavenišť, dalších ubytovacích zařízení a provozoven. Předmětem zájmu byly věci, stroje a zařízení rovněž procházející systémem pátrání. Tedy věcí, které byly odcizeny.
V provozovnách se celý tým zaměřil na ochranné známky, nekolkovaný alkohol a cigarety.

Samotnou kontrolou prošlo na území okresu Nového Jičína více jak 200 osob, téměř čtyři desítky ubytovacích a restauračních zařízení, 2 osoby byly zadrženy na základě příkazu k zatčení a jeden mladý muž coby chovanec na útěku. 

Kontrolou stavenišť byly pracovníky cizinecké policie a oblastního inspektorátu práce z téměř sta kontrolovaných osob bylo zjištěno pět cizinců bez povolení k pobytu a práci, u těchto osob bylo zahájeno správní řízení o vyhoštění.
 
Se dvěma prodejci zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu porušení práv k ochranné známce.  Česká obchodní inspekce udělila několik pokut, Živnostenský úřad u jednoho z nich zahájil správní řízení. Téměř dvacet zjištěných přestupků je v řešení České obchodní inspekce a oblastního inspektorátu práce v Ostravě. 

Ve dvou případech prodávali prodejci zboží, kdy se jednalo o napodobeniny renomovaných značek hraček. Jedna osoba, která byla v hledáčku policistů již delší dobu, skončila v nemocnici a to z důvodu zranění, které si způsobila skokem z okna. K tomuto činu se odhodlal 43letý muž z obavy ze zadržení. Tento je podezřelý ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Policisté jej zadrželi s větším množstvím krystalické látky prvotně vyhodnocené jako efedrin.

Samotné výsledky z jednotlivých zjištění budou nadále vyhodnocovány. Organizační složky, které se součinnostního bezpečnostního opatření účastnily, nadále spolupracují. Ze zjištěných poznatků   
a skutečností přijmou další opatření.

Tisková zpráva ze dne 4.4.2014

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí
PIS Nový Jičín

vytisknout  e-mailem