Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečnostní akce „PRÁZDNINY“

Od konce školního roku probíhá v centru metropole bezpečnostní akce s příznačným názvem „Prázdniy“. Jejím cílem je eliminovat pouliční kriminalitu především v turisticky zajímavých lokalitách. 

Akce samotná není nijak statická, jako například akce dopravní. Do boje s pouliční kriminalitou vyráží policisté v kteroukoliv denní i noční hodinu a průběžně se věnují různým problematikám. Někdy se zaměří na kapsáře, jindy zase na podávání alkoholu mladistvým v restauracích a diskotékách, nebo na pouliční dealery drog. V minulém týdnu se například kriminalistům prvního policejního obvodu podařilo zadržet hned sedm osob, jakožto pachatelů krádeží na osobách, nebo krádeží odložených věcí. Tito lapkové využijí ke svému protiprávnímu jednání takřka každé, byť sebemenší příležitosti. Nutno zmínit, že tuto činnost jim mnohdy ulehčují sami poškození, kteří ne vždy dávají na své věci dostatečný pozor.
První případ řešili policisté v brzkých ranních hodinách, osmadvacátého července. Tehdy si dvojice nenechavců vyhlédla muže, spícího ve Vrchlického sadech na lavičce. Dvaatřicetiletý lapka prohledal spáči veškeré kapsy, které našel, jeho třiadvacetiletá spolupachatelka „prošacovala“ batoh unaveného muže. Poté si dvojice přivlastnila jak příruční zavazadlo, tak lehce zpeněžitelné drobnosti. Tuto dvojici zadrželi policisté při odchodu z místa události ještě ve Vrchlického sadech pro podezření z trestného činu krádež.
Ke druhému případu došlo přibližně hodinu po půlnoci, devětadvacátého července v Jakubské ulici v Praze 1. Tehdy oslovila šestadvacetiletá dívka náhodně vytipovaného, švédsky hovořícího mladíka, který byl v rozverné náladě. Tomu začala nabízet sexuální služby, což bylo ale pouze zástěrkou, neboť se dívce jednalo hlavně o obsah mladíkových kapes. Z těch mu odcizila mobilní telefon, aniž by poškozený cokoliv zaregistroval. I tuto slečnu policisté zadrželi nedlouho po události a předvedli ji na policejní služebnu, opět pro podezření z trestného činu krádež.
Třetí případ se od těch předešlých liší tím, že jde o krádeže odložených věci. Tentokrát byl dějištěm události jeden z obchodních domů na Náměstí republiky. Dvaadvacetiletá dívka zde věnovala pozornost příručním zavazadlům, které jejich majitelé odložili tak, že o nich neměli dostatečný přehled. Zájem dívka měla například o dámské kabelky, které byly zavěšeny přes opěradla židlí, nebo tašky položené volně na zemi u nohou stolu. Jejich odcizení bylo pro dívku otázkou několika málo okamžiků. Po zadržení, které proběhlo devětadvacátého července v odpoledních hodinách, kriminalisté v rámci celkového prošetřování zjistili, že se zadržená dopustila krádeží odložených věcí v celkem osmi případech, kdy svým jednání způsobila škodu za více jak sedmdesát tisíc korun. Zadrženou policejní komisař obvinil z trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku a umístil ji do policejní cely s návrhem na uvalení vazby. Za toto jednání hrozí obviněné v případě odsouzení trest odnětí svobody až na pět let.

kpt. Bc. Tomáš Hulan - 3.8.2010

vytisknout  e-mailem