Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečnostní akce zaměřená na kapesní zloděje

PLZEŇ - Policisté ve vozech městské hromadné dopravy a na zastávkách působili preventivně i represivně.  

     Vývoj majetkové trestné činnosti za několik posledních let ukazuje, že jedním z velkých problémů v oblasti kriminality se v Plzni stávají krádeže věcí z různých objektů, z motorových vozidel ale i krádeže kapesní. Např. v roce 2011 policisté Městského ředitelství policie Plzeň řešili celkem 89 případů kapesních krádeží, kdy byly poškozeným odcizeny věci v celkové hodnotě téměř 800 tisíc korun. V průběhu loňského roku jsme na území Plzně zaznamenali 126 těchto případů, kdy celková škoda dosáhla téměř 400 tisíc korun, a během prvního pololetí tohoto roku, tedy od 1. ledna do konce června jsme se zabývali již 81 kapesními krádežemi věcí v hodnotě 288 tisíc korun.
      Příčin nárůstu tohoto druhu protiprávního jednání je celá řada. Jednou z nich je specifické postavení Plzně, která je největším obchodním a kulturním centrem v regionu. Pachatelé využívají velké kulminace osob v městské hromadné dopravě, velkých nákupních centrech nebo při různých společenskokulturních akcích a využívají neopatrnosti a neobezřetnosti samotných poškozených.
      Objasnění kapesních krádeží a dopadení pachatelů je velice složité, protože lidé mnohdy ani neví, kde a kdy byli okradeni, a tak ani nemohou policistům poskytnout důležité indicie, které by vedly k dopadení pachatele. Plzeňští policisté dělají maximum v oblasti prevence i represe, nepřetržitě vyhodnocují všechny oznámené případy a činí příslušná opatření. Okamžitě reagují na jednotlivé skutky a na inkriminovaná místa orientují své síly.
 
      Důkazem toho je i dnešní bezpečnostní akce realizovaná policisty OOP Plzeň – Střed zaměřená právě na kapsáře, kteří se dopouští krádeží především na zastávkách a ve vozech veřejné hromadné dopravy. Do akce byli nasazeni jak  policisté v uniformě, tak i policisté v civilním oděvu. Ti cestovali po Plzni hromadnou dopravou, zaměřili se na podezřelé osoby a monitorovali chování pasažérů přímo během přepravy, ale i  osob pohybujících se na zastávkách. Během tohoto opatření se podařilo zjistit dvě osoby, které jsou podezřelé ze spáchání kapesních krádeží, jichž se dopustily v pátek právě ve vozech městské hromadné dopravy. Tyto osoby byly okamžitě předvedeny na služebnu policie, kde s nimi byly provedeny neodkladné úkony. Dále policisté získali několik poznatků k další majetkové trestné činnosti. V průběhu trvání akce nebyl zjištěn ani občany nahlášen žádný případ ,,nové" kapesní krádeže.
  
     Ačkoli policie dělá, jak už bylo řečeno, maximum, aby ochránila život, zdraví a majetek nás všech, je nesmírně důležité si uvědomit, že není v silách policie  ohlídat věci každého občana.  Proto si dovolujeme apelovat na širokou veřejnost, aby lidé svým věcem věnovali maximální pozornost, nepodceňovali možná rizika a tak sami svojí neopatrností a neodpovědností nedávali zlodějům příležitost. Šikovný kapsář vás dovede okrást během několika málo vteřin a to tak, že samotnou krádež ani nestačíte postřehnout. Buďte opatrní, dívejte se více kolem sebe a svůj majetek si pečlivě hlídejte.  Odpovědnost je na každém jednotlivci, což si někteří stále neuvědomují.
     Zároveň žádáme všechny občany, kteří si všimnou podezřelých osob, aby neprodleně zavolali na bezplatnou tísňovou linku Policie České republiky a poskytli tolik potřebné informace, neboť objasnění těchto majetkových deliktů je mnohdy možné pouze díky všímavosti občanů a jejich ochotě pomoci.
 
 

vytisknout  e-mailem