Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečnostní opatření Colours of Ostrava

V pohotovosti jsou desítky policistů 

Opatření k festivalu skončilo

Několikadenní hudební festival Colours of Ostrava, který navštívilo několik desítek tisíc návštěvníku, v neděli skončil. Policisté zajištovali bezpečnost, veřejný pořádek, monitorovali dopravu a dohlíželi na silniční provoz.

V oblasti veřejného pořádku a kriminality jsme řešili jednotky případů. Podvod při zakoupení vstupenky přes inzertní internetový portál, podvod s akreditací a několik přestupků proti veřejném pořádku. Také se někteří návštěvníci či „zvědavci“ snažili zachytit dění na festivalu pomocí letového prostředku ze vzduchu. Neměli však patřičná povolení, tudíž jsme zajistili jejich drony, jednání zadokumentovali a budou oznámeni příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Policisté se také intenzivně věnovali dopravě a bezpečnosti účastníků silničního provozu. Jak jsme informovali na frekventované komunikaci, která je v blízkosti areálu, byla snížena rychlost na 50 km/hod. Přesto zaznamenali přes 230 přestupků. Jednalo se především o porušení rychlosti.

V průběhu páteční noci se na policisty obrátil jeden z návštěvníků cizí státní příslušnosti s tím, že se mu ztratila na festivalu manželka. Již dvě hodiny se jí snažil najít, ale bez úspěchu. Během několika málo minut od oznámení ženu vypátrali kriminalisté a došlo tak ke šťastnému shledání manželů.

Policisté veleni do opatření vyjeli v sobotu dopoledne na relaci operačního důstojníka, který informoval, že v Ostravě-Zábřehu došlo k odcizení vozidla. Při výjezdu hlídek na místo události operační ještě dále uvedl informaci, že cca kilometr od místa činu mělo dojít k dopravní nehodě s popisem osob, které z místa prchají. Policisté speciální pořádkové jednotky se blížili k místu skutku a všimli si osob, které odpovídaly popisu.  Jakmile však dvojice mužů spatřila policisty v uniformě, dala se okamžitě na útěk. Jednoho z utíkajících policisté zadrželi ihned a druhého krátce na to ve spolupráci s další policejní hlídkou. Jednalo se o 13letého hocha a 21letého muže. Nezletilec se nejprve snažil vydávat dokonce za jinou osobu. Důvod měl být útěk z výchovného ústavu a celostátní pátrání, které bylo na jeho osobu z tohoto důvodu vyhlášeno. Při prověřování události policisté dále zjistili, že hoch měl být ten, který vozidlo v době nehody měl řídit. U zadržených byly provedeny i orientační testy na přítomnost drog, které byly pozitivní. Ostravští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů krádeže a neoprávněného užívání cizí věci. S podezřelými činí další procesní úkony.

Opatření tedy proběhlo bez vážnějších problémů a mimořádných zásahů. Policisté pomáhali a řešili události nejen v rámci festivalu, ale také byli schopni plnit celou řadu standardních úkolů.

                                                                                                                                                              mjr. Pavla Jiroušková

                                                                                                                                                              21. července 2024

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od dnešního dne 17. července se bude konat v areálu Dolní oblasti Vítkovice tradiční několikadenní hudební festival Colours of Ostrava, na kterém se očekávají desítky tisíc návštěvníků. V této souvislosti jsme přijali bezpečnostní opatření, do kterého nasadíme denně desítky policistů z různých složek a služeb, primárně z Městského ředitelství policie Ostrava, ale také z krajských článků. Budeme spolupracovat i s celorepublikovými útvary a samozřejmě s ostravskou městskou policií a organizátory.

V místě konání akce, tak i v jejím blízkém okolí se budou pohybovat policejní hlídky, primárně z řad uniformované policie. Vzhledem k charakteru akce budou policisté vybaveni i dlouhými zbraněmi.  Budeme monitorovat příjezdové trasy, dohlížet na bezpečnost osob i majetku, veřejným pořádkem a kontrolovat dodržování pravidel silničního provozu.  

Areál festivalu je v blízkosti velmi frekventované komunikace (ulice Místecká) a tudíž z důvodu zajištění bezpečnosti účastníků bude v tomto úseku snížena rychlost na 50 km/hod. V případě potřeby budou policisté koordinovat dopravu. Všechny účastníky silničního provozu žádáme, aby dbali jejich pokynů, přechodného dopravního značení a pohybovali se místem rovněž s potřebnou dávkou obezřetnosti a ohleduplnosti.

Co se týká bezpečnosti návštěvníků festivalu informujeme mimo jiné i prostřednictvím preventivních doporučení, která jsme v souvislosti s bezpečnostním opatřením připravili. Jedná se například o informační sdělení – leták, a to také v anglickém či polském jazyce. Více na  https://www.policie.cz/clanek/bezpecne-na-festivalech.aspx.

                                                                                                                                                      mjr. Pavla Jiroušková

                                                                                                                                                     17. července 2024

                                                                                                         

Odkazy do noveho okna

festival

festival 

Detailní náhled

festival

festival 

Detailní náhled

festival

festival 

Detailní náhled

festival

festival 

Detailní náhled

festival

festival 

Detailní náhled

festival

festival 

Detailní náhled

festival

festival 

Detailní náhled

1 šťastné shledání

1 šťastné shledání 

Detailní náhled

2 doprava

2 doprava 

Detailní náhled

3 festival2

3 festival2 

Detailní náhled

4 festival3

4 festival3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem