Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečnostní opatření – Evropská unie

V souvislosti s předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie přijala pražská policie příslušná bezpečnostní opatření. Ta se ale života pražanů dotknou jen v míře nezbytně nutné.  

Bezpečnostní opatření dne 7.1.2009
 
První opatření proběhne ve středu dne 7. ledna 2009 v souvislosti se setkáním členů Evropské komise s členy vlády České republiky při příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. To se uskuteční od 20 hodin v budově Národního divadla. Na toto slavnostní setkání pak naváže galavečer v Obecním domě od 21.30 hodin.
 
Na tuto akci budou nasazeny přibližně tři stovky policistů. Ti budou dohlížet na bezpečnost a veřejný pořádek v bezprostřední blízkosti zmíněných budov. Budou též provádět operativní opatření v dopravě v souvislosti s doprovody účastníků akce, budou zajišťovat průjezdnost a obslužnost komunikací, kterými budou jednotlivé delegace projíždět. Pozornost zaměří také do prostor stanice metra Národní třída, kde budou dohlížet na veřejný pořádek a bezpečnost osob a majetku. V terénu budou i pracovníci kriminální služby, kteří budou reagovat na operativní poznatky případného narušení veřejného pořádku, či další aktuální události bezpečnostního charakteru. Připravena bude speciální pořádková jednotka. Při opatřeních bude policie úzce spolupracovat s ochrannou službou, městskou policií, Dopravními podniky hl. m. Prahy a Technickou správou komunikací.
 
Bezpečnostní opatření dne 8.1.2009
 
Na den 8. ledna 2009 je připraveno setkání členů Evropské komise s členy vlády České republiky, které proběhne v Lichtenštejnském paláci. Také v tomto případě bude v pohotovosti asi 300 policistů z Městského ředitelství Praha I, kteří budou tato místa dozorovat v rámci zvýšeného výkonu služby po linii pořádkové i dopravní. V oblasti nábřeží budou z Vltavy hlídkovat policisté z poříčního oddělení. V terénu budou pracovníci kriminální služby, aby operativně vyhodnotili aktuální poznatky. Pro případ mimořádného vývoje bezpečnostní situace bude v záloze připravena speciální pořádková jednotka. V rámci bezpečnostních opatření bude policie aktivně využívat městský kamerový systém, prostřednictvím kterého bude aktivně reagovat na aktuální situace.
 
Bezpečnostní opatření ve dnech 15. a 16.1.2009
 
Ve dnech 15. a 16. ledna 2009 proběhne v Kongresovém centru Praha neformální zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci. V této souvislosti bude nasazeno asi 500 policistů z pořádkové, dopravní a kriminální služby. Připravena bude speciální pořádková jednotka a antikonfliktní tým. V pohotovosti bude zdravotnická služba. Policie bude opět úzce spolupracovat s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému, ochrannou službou, cizineckou a městskou policií, Magistrátem hl m Prahy, Dopravními podniky a Technickou správou komunikací. Pro případ potřeby bude mít policie k dispozici mobilní oplocení. Omezení v dopravě budou vyznačena dopravním značením.   
 
Zásadnější akce proběhnou v Kongresovém centru Praha
 
Obecně se dá říci, že všechny akce zásadnějšího charakteru budou probíhat v Kongresovém centru Praha. Policie k nim vždy přijme adekvátní bezpečnostní opatření. V okolí centra bude zřízena bezpečnostní zóna, do které budou vpuštěny pouze oprávněné osoby. Běžného občana se ale tato opatření prakticky nedotknou. Pouze v případě, že zvolí výstup ze stanice metra Vyšehrad směrem ke Kongresovému centru, není vyloučeno, že se budou muset podrobit zákonným kontrolám ze strany policie. Lepší, a pro ně naprosto bezproblémovou variantou tedy je, zvolit výstup na druhou stranu směrem k hotelu Corinthia Towers.
 
Výkon služby bude nasměrován do bezprostředního okolí centra, přilehlého hotelu, prostor stanice metra Vyšehrad a Nuselského mostu. V okolí centra budou policisté zajišťovat bezpečnost a plynulost silničního provozu. V době od 10. ledna do 30. června 2009 zde bude platit dopravní omezení, které bude vyznačeno dopravním značením. V pravém jízdním pruhu v prostoru zálivu pro autobusy ve směru od sjezdu z Nuselského mostu na Pankrácké náměstí bude platit zákaz zastavení. V okolí centra bude platit režimové parkování, vjezd do těchto míst bude možný jen na zvláštní povolení. Situaci v této oblasti budou monitorovat policisté z dopravní služby.
 
Další bezpečnostní opatření budou směřovat ponejvíce k objektům Lichtenštejnského paláce a míst významných setkání jako například Národního divadla či Úřadu vlády. 
 
Obecné informace
 
Při zajišťování akcí plánovaných v souvislosti s předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie vycházela pražská policie ze zkušeností z minulých let, kdy v Praze proběhlo zasedání Mezinárodního měnového fondu a NATO, ale i z opatření, ke kterým přistupuje obecně při konání všech významnějších společenských či kulturních akcí. V jejím zájmu přitom není občany zbytečně omezovat. Všechna opatření budou probíhat zejména ve vyhrazených prostorách objektů, kde se budou konkrétní akce konat. Policie se bude maximálně snažit o to, aby se to které opatření co nejméně dotklo dopravy, aby nedocházelo k narušení veřejného pořádku, újmě na životech a zdraví osob, či k ničení majetku. Policie bude ve spolupráci s dalšími složkami zajišťovat doprovody jednotlivých delegací z místa jejich příletu do Prahy do místa ubytování a následně na místa konání jednotlivých jednání.
 
V případě konání neoznámených shromáždění bude Policie ČR úzce spolupracovat s Magistrátem hl. m. Prahy. Postupovat bude přitom v souladu se zákonem o právu shromažďovacím. 
 
Před konáním každé akce obecně bude policie provádět pyrotechnické prohlídky konkrétních objektů. Bude zajišťovat veřejný pořádek a dopravní režim v jejich bezprostředním okolí. Bude dohlížet na veřejný pořádek a bezpečnost osob a majetku. Pokud bude místo konání konkrétní akce v blízkosti stanice metra, zaměří svou hlídkovou činnost také do těchto míst. Bude maximálně využívat Městský kamerový systém a operativních poznatků pracovníků kriminální služby.
 
Na každou významnou akci bude vyčleněno kolem 500 policistů. Další posily budou připraveny v záloze pro případ nenadálého vývoje bezpečnostní situace. Při akcích tak budou v pohotovosti všechny policejní složky, to znamená pořádková i dopravní služba, poříční oddělení, policisté z oddělení Metro, Centrálního dispečinku dopravy, kriminální služby. Svou činnost bude Policie ČR koordinovat se všemi složkami jednotného bezpečnostního systému, Ochrannou službou, Cizineckou policií, Městskou policií Praha, Dopravními podniky hl. m. Prahy, Technickou správou komunikací a Magistrátem hl. m. Prahy.  
 
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie potrvá následujícího půl roku. Po celou tuto dobu bude Policie ČR v pohotovosti. Zajišťovat bude několik desítek významných akcí. Přesto ale věří, že prováděná bezpečnostní opatření nebudou mít na život Pražanů a návštěvníků metropole výraznější vliv. Může se ale stát, že se občané nezbytným minimálním omezením nevyhnou. Pokud se tak stane, žádá je policie o shovívavost a pochopení. Všechna bezpečnostní opatření bude provádět v první řadě v zájmu ochrany jejich zdraví a majetku.

vytisknout  e-mailem