Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečnostní opatření ke dni státnosti

Pražští policisté se 28. října zúčastnili slavnostní přehlídky, kde předvedli svoji techniku a dohlíželi na klid a veřejný pořádek v pražských ulicích. Příslušníci Policie ČR se dnes aktivně zapojili do oslav pořádaných k devadesátému výročí vzniku Československé republiky.  

Příslušníci Správy hlavního města Prahy P ČR připravili pro občany statické ukázky na Vítězném náměstí. Veřejnost si již od jedenácti hodin dopoledne mohla přijít prohlédnout obrněný transportér Speciální pořádkové jednotky, výjezdové vozidlo Oddělení dopravních nehod DI Správy hlavního města Prahy P ČR, k dispozici byl také pyrotechnický robot Teodor Pyrotechnického odboru PP ČR. Občané mohli také sledovat policejní specialisty z oboru pyrotechniky a daktyloskopie přímo při práci. Preventivní rady poskytovali přítomným zástupci Preventivně informační skupiny Správy hlavního města Prahy P ČR.
V rámci slavnostní přehlídky se příslušníci P ČR pochlubili především technikou, kterou mají k dispozici.
V čele zástupců jednotlivých policejních složek kráčela vlajková četa se zástavou Správy hlavního města Prahy P ČR. Tuto četu následovaly dva útvary Speciální pořádkové jednotky Správa hlavního města Prahy o počtu pětapadesáti příslušníků. Čtyři policisté se pochlubili svými ušlechtilými pomocníky, jednalo se o zástupce Oddělení jízdní policie Správy hlavního města Prahy P ČR. Poté předjel před tribunu vozový park: tři motocykly tovární značky Honda 1300, které používají při výkonu služebních povinností příslušníci dopravních složek P ČR., dvě motorová vozidla tovární značky Škoda Fábie, dvě motorová vozidla Škoda Oktávie, dvě motorová vozidla tovární značky Ford Tranzit (používají speciální pořádkové jednotky), dvě motorová vozidla tovární značky Volkswagen Transport (používají policisté z oddělení dopravních nehod), dvě motorová vozidla tovární značky Ford Mondeo (používají oddělení dálniční policie), terénní vůz Suzuki Vitara táhl na přívěsu skútr Jamaha 700, terénní vůz Ford Ranger táhl na přívěsu sněžný skútr a motorové čluny, kolonu uzavíral vůz tovární značky Iveco Daily Pyrotechnického odboru PP ČR, který táhl speciální výbuchovou komoru vážící 2,6t. Vzdušný prostor patřil na pár okamžiků vrtulníkům Letecké služby PP ČR.  
Slavnostní přehlídka proběhla dle programu, bez jakéhokoli narušení. Uzávěra v dopravě, která probíhala na Evropské třídě a přilehlých komunikacích, byla ukončena kolem šestnácté hodiny.
Dnešního dne však neprobíhala v našem hlavním městě pouze slavnostní přehlídka, uskutečnila se zde celá řada kulturních a společenských akcí a také shromáždění. Policisté se na základě získaných informací zaměřili především na dvě z nich.
Jednalo se především o shromáždění pořádané Dělnickou stranou na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zde někteří účastníci shromáždění porušili zákon číslo 84/1990 Sb., O právu shromažďovacím. Policisté zajistili dvanáct osob, sedm z nich přišlo na shromáždění se zbraní, která jim byla policisty ve všech případech odebrána. Jejich přestupek dle §14 zákona číslo 84/1990 Sb. byl na policejních služebnách řádně zaprotokolován a bude postoupen do správního řízení k projednání na příslušný obecní úřad. Další osoby nedokázaly hodnověrným způsobem prokázat svoji totožnost a byly předvedeny na policejní služebny. Po ověření totožnosti byly všechny osoby propuštěny. 
Kolem sedmnácté hodiny se začali scházet účastníci shromáždění, které pořádala Národní strana na Václavském náměstí u sochy Svatého Václava. Během tohoto shromáždění zazněly četné projevy. Policie ČR shromáždění monitorovala a vzhledem k tomu, že si z preventivních důvodů na toto shromáždění přizvala i soudního znalce z oboru extrémismus, měla přímo na místě k dispozici i odborná vyjádření k dílčím interpretacím řečníků. Krátce před devatenáctou hodinu upozornil soudní znalec na slova, která zde zazněla z úst jednoho z přítomných řečníků. Vyslovil názor, že se jedná o podezření z porušení zákona a možného spáchání trestného činu dle § 260 trestního zákona: podpora a propagace hnutí směřujících k  potlačení práv a svobod člověka.
Policie ČR informovala o těchto poznatcích zástupce Magistrátu hlavního města Prahy a ten se rozhodl v souladu se zákonem O právu shromažďovacím toto shromáždění ukončit. Zástupce obce vyzval krátce po devatenácté hodině svolavatele, aby shromáždění neprodleně ukončil, neboť bylo jeho rozhodnutím skončeno. Účastníci shromáždění byli také vyzváni, aby se pokojně rozešli. Ti tak také učinili. Policie ČR nemusela proti účastníkům setkání zakročovat.
V souvislosti s projevem, který zazněl na tomto shromáždění, zahájí P ČR Správa hlavního města Prahy trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu dle § 260 zákona č. 140/1961 Sb. Věc je předmětem dalšího šetření, v souvislosti s tímto případem bude zajištěný materiál při shromáždění podroben znaleckému zkoumání. Policii ČR je známa totožnost řečníků. Znalecké posudky bude mít P ČR k dispozici v dohledné době.                      
  

vytisknout  e-mailem