Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Bezpečnostní opatření na festivalu Sázavafest 2015

KRAJ VYSOČUNA: Policejní hlídky budou působit především preventivně  

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili bezpečnostní opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku ve Světlé nad Sázavou a jejím okolí v souvislosti s konáním multikulturního festivalu Sázavafest 2015. Opatření začneme realizovat ve čtvrtek 30. července a s jeho ukončením počítáme v neděli 2. srpna.
 
Do letošního bezpečnostního opatření jsou zařazeni policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří budou zajišťovat zvýšený výkon služby v místě konání festivalu nejen v průběhu dne, ale především v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu. Při přípravách letošního opatření jsme využili všech zkušeností získaných z uplynulých dvou ročníků festivalu, který se konal na stejném místě jako je tomu letos. V letošním roce budeme mít stejně jako loni k dispozici speciální monitorovací vozidlo od našich kolegů z Pardubického kraje. Moderní monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožní sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která jsou určena pro parkování účastníků festivalu.
 
Naším prvořadým úkolem bude po celou dobu trvání festivalu dohlížet na veřejný pořádek ve městě. Pěší hlídky budou monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách návštěvníků festivalu a dohlížet, aby nebyla ohrožena bezpečnost občanů nebo jejich majetku. Hlídky budou působit především preventivně v centru města, kde by mohlo docházet k výtržnostem. Zejména na odjezdových trasách z města pak budeme dohlížet také na plynulost provozu a budeme kontrovat řidiče, zdali dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.,“ uvedl k bezpečnostnímu opatření jeho velitel plk Mgr. Aleš Indra, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Dopravní policisté po celou dobu festivalu v průběhu dne a noci budou dohlížet na plynulost provozu při příjezdu a odjezdu návštěvníků festivalu a při výkonu služby se zaměří zejména na kontrolu řidičů, zdali neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Loni jsme právě v dopravě zaznamenali velký počet přestupků, z nichž většinu jsme vyřešili uložením pokuty v blokovém řízení.
 
„V souvislosti s očekávaným příjezdem velkého množství návštěvníků do města upozorňujeme, aby lidé dbali pokynů policejních hlídek a neparkovali svá vozidla jinde než na místech, která jsou k tomu vyhrazená a aby věnovali pozornost dopravnímu značení. Když zaparkují a vozidlo opustí, měli by jej řádně uzamknout a nenechávat uvnitř na sedadlech žádné cenné věci, které by mohly přilákat pozornost zlodějů. Stejnou pozornost by měli lidé věnovat také všem svým osobním věcem – dokladům, mobilním telefonům, kabelkám nebo batohům,“ doplnil zástupce velitele opatření plk. Mgr. Pavel Nováček. Jedině odpovědným přístupem všech návštěvníků můžeme eliminovat rizika krádeží a výraznou měrou přispět k tomu, aby v průběhu festivalu nedocházelo ke zbytečným případům kapesních krádeží nebo krádeží věcí ze stanů a zaparkovaných vozidel.
 
Loňské policejní bezpečnostní opatření bylo z pohledu nápadu trestné činnosti velmi úspěšné a policisté všech služeb výkon služby na festivalu zvládli na výbornou, když úspěšná byla především jejich preventivní činnost. Motorizované i pěší policejní hlídky věnovaly po celou dobu festivalu v průběhu dne i noci maximální pozornost dohledu nad veřejným pořádek v centru města, v místech kolem zámeckého parku a kolem parkoviště a stanového městečka. Na místě byli také policejní psovodi a připraveni k zásahu vyli u policejní potápěči. Naštěstí jsme nemuseli řešit žádnou událost, která by souvisela se zákrokem ve vodě. V místě festivalu jsme žádnou osobu nepohřešovali a nemusela být realizována žádná pátrací akce.
 
Loni jsme v průběhu festivalu nemuseli řešit žádný násilný trestný čin a nepřijali jsme ani žádné oznámení o krádežích věcí ze stanů ve stanovém městečku ani krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. Zadokumentovali jsme dva majetkové trestné činy – jednalo se o oznámení o odcizení horského jízdního kola a oznámení krádeže peněženky s platební kartou, kterou měl návštěvník festivalu u sebe.
 
V průběhu celého festivalu jsme zadokumentovali celkem 117 přestupkových jednání, z tohoto počtu jich bylo 109 vyřízeno uložením pokuty v blokovém řízení. Dalších osm přestupků bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k projednání. Největší počet zjištěných přestupků jsme zaznamenali v dopravě. Ve třech případech při kontrolách řidičů policisté zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje. Dechové zkoušky u těchto řidičů byly pozitivní – 0,33 – 0,39 promile alkoholu. V jednom případě policisté zadokumentovali přestupek v dopravě, kdy řidič projížděl obcí, kde je stanovena nejvyšší povolená rychlost 50 kilometrů v hodině, rychlostí 100 kilometrů v hodině. Všechny ostatní zjištěné přestupky v dopravě byly vyřízeny na místě uložením blokové pokuty. Jednalo se o nejčastěji o překročení nejvyšší povolené rychlosti, nepoužití bezpečnostních pásů, jízdu s neosvětleným vozidlem nebo jízdu s vozidlem, které nemělo v pořádku technický stav nebo parkování v místě, kde to bylo dopravní značkou zakázáno.
 
Hned v průběhu prvního festivalového dne policisté zasahovali u muže, který se odpoledne v podnapilém stavu pohyboval v korytě řeky Sázavy v blízkosti splavu. Policisté muže zajistili a vzhledem k tomu, že ohrožoval svůj vlastní život, tak ho převezli k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě. Dechová zkouška u muže prokázala hodnotu téměř 1,63 promile alkoholu v dechu. Ve stejný den, ve spolupráci se strážníky městské policie, policisté řešili kolem půlnoci oznámení, že se v okolí zámeckého parku pohybuje velký pes bez košíku. Policistům se psa podařilo psa odchytit a ve spolupráci se strážníky uspat a poté převézt do psího útulku v obci Příseka.
 
V sobotu časně ráno chtěla policejní hlídka zkontrolovat osobní vozidlo Škoda Octavia, které odjíždělo se Světlé nad Sázavou a mířilo směrem na Ledeč nad Sázavou. Řidič osobního vozidla na pokyn k zastavení vozidla sice zareagoval tím, že zpomalil, ale najednou se znovu rozjel a dokonce se snažil najet na zasahujícího policistu, který musel uskočil, aby se vyhnul střetu s ujíždějícím autem. Hlídka začala ujíždějícího řidiče pronásledovat. Po chvíli řidič vozidlo zastavil a vozidlo se snažil opustit společně se svým spolujezdcem. Policisté ho ale zadrželi. Jednalo se čtyřiadvacetiletého mladíka, který odjížděl v podnapilém stavu z festivalu. Policisté u něj provedli dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem - naměřená hodnota činila 2,01 promile alkoholu v dechu. Muže zajistili a převezli na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy k vystřízlivění. Mladík vyslechl obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě a trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté zajistili také osobní vozidlo Škoda Octavia. V sobotu kolem dvaadvacáté hodiny policisté přijali oznámení, že v zámeckém parku mezi návštěvníky festivalu pobíhá opilý muž jen ve spodním prádle a budí zde veřejné pohoršení, policisté muže zajistili a provedli u něj dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem – 1,71 promile alkoholu. Muže eskortovali k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy. Jeho jednání bylo zadokumentováno jako přestupek proti veřejnému pořádku.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková tisková mluvčí
30. červenec 2015 
 

vytisknout  e-mailem