Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Bezpečnostní opatření Policie ČR během uplynulého víkendu

Strakonice – Desítky policistů ve městě a okolí. 

Strakoničtí policisté se v pátek 25. srpna 2017 zapojili do celostátní akce s pracovním názvem „HAD 2017“ (Hazard, alkohol, děti), kterou vyhlásilo na letní prázdniny policejní prezidium a má preventivní charakter. Akce by měla přispět především k budování zodpovědnosti u dospělých, kteří jsou těmi, kdo obvykle nezletilým alkohol, tabák či drogu.

Do akce byli zapojeni nejen policisté z jednotlivých organizačních článků Územního odboru policie Strakonice, ale současně další organizace jako jsou česká obchodní inspekce, hasičský záchranný sbor, živnostenský úřad, krajská hygienická stanice, odbor sociálně právní ochrany dětí a inspektorát práce. Během akce policisté v součinnosti se zástupci jednotlivých organizací kontrolovali bary a provozovnu diskotéky v okrese Strakonice. Policisté se zaměřili na kontrolu zákazu podávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18ti let. Svoji pozornost věnovali také distribuci a držení drog a hazardnímu hraní u dětí a pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách.

V rámci bezpečnostního opatření „HAD 2017“ policisté v součinnosti se zástupci jednotlivých organizací zavítali do několika barů a provozovny diskotéky v okrese Strakonice, kde zkontrolovali přes tři desítky osob, z nichž 6 osob mladší osmnácti let bylo pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty alkoholu v dechu se pohybovaly od 0,58 promile do 1,78 promile. Tyto osoby nejsou v těchto případech v pozici podezřelých, ale ve smyslu zákona v pozici poškozených. Policie má však přesto ze zákona povinnost informovat odbor sociálně právní ochrany dětí příslušného městského úřadu.   

Pro upřesnění, zákon zakazuje osobě mladší osmnácti let prodat, podat nebo jinak umožnit požití alkoholického nápoje nebo jinou návykové látky.  Přestupek je možné vyřešit na místě uložením blokové pokuty ve výši do 1 000 Kč, nebo přestupek oznámit správnímu orgánu pro podezření ze správního deliktu. V takovém případě může být přestupci, fyzické osobě, ve správním řízení uložena sankce až do 50 000 korun nebo zákaz činnosti, právnické osobě až do 500 000 korun. Zjištěné přestupky v průběhu páteční akce budou předány ke správnímu orgánu.

Současně s akcí „HAD 2017“ probíhaly Slavnosti 650 let města Strakonice. V souvislosti s oslavami bylo připraveno ve spolupráci se zástupci Města Strakonice, s 25. protiletadlovým plukem Strakonice, Městskou policií Strakonice a s Policií ČR rozsáhlé bezpečnostní opatření na zajištění bezpečnosti a ochrany majetků občanů, bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v lokalitách konání kulturních programů a v jejich okolí. Policisté na uvedené dny maximálně posílili výkon služby, a to policisty ze všech organizačních článků územního odboru.

Během konání Slavností města Strakonice nedošlo k vážnému narušení veřejného pořádku a nebyl evidován Policií ČR ani žádný závažný trestný čin spojený s probíhajícími oslavami města.

Byl zaznamenán pouze případ vloupání do prodejního stánku, kdy v době od 1,30 hod. do 9,00 hod. dne 26. srpna 2017 vnikl neznámý pachatel bez zjevného násilí do prodejního stanu umístěného v ulici Katovická ve Strakonicích mezi lávkou a mostem J. Palacha. Z prodejního stanu odcizil alkohol různých značek v hodnotě 12 200 korun. 

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

28. srpna 2017

vytisknout  e-mailem