Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečnostní opatření v Rokycanech

Policisté se zaměřili na řidiče a obsluhu restaurací  

Celkem 54 osob a 39 vozidel bylo zkontrolováno při  nočním opatření rokycanské  Policie ČR  z 27. na 28. února 2009 mezi 22 a 2 hodinou.
V první části opatření se policisté zaměřili na kontrolu požívání alkoholických nápojů řidiči před a během jízdy. V rámci kontroly  zjistili celkem  tři přestupky v dopravě, za které uložili blokové pokuty v celkové výši 700,- Kč. Případ  požití alkoholu nebo  návykové látky řidičem nebyl zjištěn.
V druhé části opatření se necelé dvě desítky policistů z dopravní a  pořádkové služby, skupiny služební kynologie a ve spolupráci s  kriminální službou zaměřili na   kontrolu zákazu podávání alkoholických nápojů mládeži v rokycanských barech, restauracích a obdobných zařízeních. Ihned v prvním z těchto zařízení   na Malém náměstí v Rokycanech  byly zjištěny 4 mladistvé osoby  pod vlivem alkoholu. Případ je vyšetřován pro podezření ze spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.  
V době, kdy  probíhalo uvedené opatření, vyšlo před zmiňované zařízení na Malém náměstí několik  osob, které sledovaly služební úkony ke zjištění totožnosti a provádění  dechových zkoušek u vozidla Policie ČR. Dva z přítomných, kteří byli zjevně pod vlivem alkoholu,   přitom nevhodnými slovními výpady pokřikovali na policisty a komentovali jejich činnost, přičemž  vstupovali do  vyhrazeného prostoru u vozidla policie, kde probíhaly kontroly. Proto jim byl velitelem opatření dle zákona o Policii ČR na  toto určené místo zakázán vstup s poučením, že pokud tento příkaz neuposlechnou, mohou se dopustit přestupku proti veřejnému pořádku. Oba muži však svého jednání nezanechali a soustavně  probíhající akci narušovali, proto byli následně  zajištěni. Při zajišťování  byl jeden z  mužů agresivní,  hlídce kladl  aktivní  odpor a snažil se utéci, proto bylo po marných výzvách využito oprávnění o použití donucovacích prostředků hmaty, chvaty, údery a kopy. Oba muži byli eskortováni na místní obvodní oddělení a po provedení nezbytných služebních úkonů pak  převezeni  do protialkoholní a záchytné stanice v Plzni. Jejich jednání  bylo kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku (neuposlechnutí výzvy veřejného činitele) a je nadále  prošetřováno  policisty  obvodního oddělení Rokycany. Ke zranění osob, či škodám na majetku nedošlo.  Použití  donucovancích prostředků  bylo vyhodnoceno nadřízeným služebním funkcionářem jako oprávněné.
 

vytisknout  e-mailem