Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečnostní opatření „ŽELEZNICE“

KUTNOHORSKO - V prostorách železnice vyhasne zbytečně každý rok několik lidských životů při srážce s vlakem, v místech kde se nesmí koleje přecházet. Tímto jednáním lidé hazardují se svým životem. 

Právě proto se policisté z Čáslavi rozhodli uskutečnit bezpečnostně – preventivní akci na místním vlakovém nádraží pod názvem „ŽELEZNICE“.

Dvě desítky policistů a strážníků od časných ranních hodin dne 20. února 2014 prováděli kontrolu dodržování zákona č. 266/1994 Sb., o drahách. Zaměřili se zejména na nedovolené přecházení a zkracování si cesty přes železniční dráhu a nerespektování pokynů provozovatele dráhy. Zabývali se také kontrolou dodržování kouření na krytém nástupišti.

Současně s bezpečnostním opatřením probíhala i dopravně bezpečnostní akce, která se zaměřila mimo jiné na kontrolu dodržování právních předpisů před železničními přejezdy.

Z důvodu utajení byli policisté oblečeni v civilním oděvu a na rukávech měli pásky s nápisem policie. Celé této akce se zúčastnila i vedoucí Územního odboru Policie České republiky plk. JUDr. Blanka Matějů.

Za nedovolené přecházení a zkracování si cesty přes koleje bylo uloženo 75 blokových pokut v celkové výši 8.300,-Kč. Policisté zároveň udělili sankce dvěma kuřákům, kteří si zapálili v krytých prostorách vlakového nástupiště. V dopravě řešili dva řidiče, kteří řídili pod vlivem alkoholu. Provedli také kontroly osob nacházejících se ve dvou místních ubytovnách a podařilo se jim vypátrat jednu hledanou osobu.

Kontrolám se nevyhnuli ani zaměstnanci Českých drah. Byli podrobeni dechovým zkouškám na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem.

Policisté udělovali přestupcům pouze symbolickou pokutu ve výši 100,-Kč. Tyto akce se budou v průběhu celého roku nárazově opakovat a k neukázněným občanům policisté už tolik shovívaví nebudou. Na místě jim totiž mohou udělit pokutu až do výše jeden tisíc korun.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
21. února 2014

 

vytisknout  e-mailem