Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnostní prohlídky na Pražském hradě

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

1. Na jakých místech v prostoru areálu Pražského hradu (případně místech bezprostředně přilehlých) byl od roku 2016 do současnosti (byť i jen přechodně) vstup veřejnosti podmiňován podrobením se bezpečnostní/osobní prohlídce provedené pověřeným pracovníkem, Policií České republiky nebo ozbrojenými silami, kontrole prováděné za pomocí průchozích detektorů kovů (tzv. bezpečnostních rámů) nebo rentgenových nebo jiných obdobných skenerů zavazadel?

2. Od kdy do kdy byly tyto kontroly uvedené v bodu 1 prováděny (prosím o sdělení přesných dat u každého z těchto míst; pokud Policie České republiky přesnými informacemi nedisponuje, žádám o sdělení alespoň přibližného období, po němž byla ta která kontrola zavedena)?

3. Z jakého důvodu byly zavedeny jednotlivé kontroly do areálu Pražského hradu (žádám o sdělení konkrétního důvodu a jeho vysvětlení, tj. pokud je např. důvodem pro zavedení kontroly bezpečnost, žádám zároveň o vysvětlení, na základě jakých informací a podkladů bylo vyhodnoceno, že volný vstup veřejnosti na Hrad představuje bezpečnostní riziko, z jakého důvodu jsou považována zavedená opatření za vhodná, efektivní a přiměřená; není-li poskytnutí této informace možné, žádám o sdělení konkrétního důvodu, pro nějž nebylo v tomto rozsahu možné mé žádosti vyhovět – např. pokud jde o utajovanou informaci apod.)?

4. Z jakého důvodu je omezen vstup do areálu Pražského hradu Matyášovou bránou (žádám o sdělení konkrétního důvodu a jeho vysvětlení, tj. pokud je např. důvodem pro omezení vstupu Matyášovou bránou bezpečnost, žádám zároveň o vysvětlení, z jakého důvodu právě tento vstup v porovnání se vstupy ostatními představuje bezpečnostní riziko apod.; není-li poskytnutí této informace možné, žádám o sdělení konkrétního důvodu, pro nějž nebylo v tomto rozsahu možné mé žádosti vyhovět – např. pokud jde o utajovanou informaci apod.)?

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli následující:

Ad 1)

Bezpečnostní kontroly vstupujících osob a vnášených zavazadel do areálu Pražského hradu, jsou za využití technických prostředků od roku 2016 prováděny Policií České republiky, resp. policisty Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky, na následujících přístupových trasách:

- stanoviště na ulici U Prašného mostu,

- stanoviště na ulici Na Opyši,

- stanoviště při vstupu na IV. nádvoří Pražského hradu,

- stanoviště při vstupu do Královské zahrady z ulice Mariánské hradby u Letohrádku královny Anny,

- stanoviště při vstupu do Horního Jeleního příkopu z ulice U Brusnice.

Ad 2)

Bezpečnostní kontroly na všech stanovištích uvedených v bodě 1) byly zavedeny ve II. pololetí roku 2016 a trvají doposud. Výjimky pro všechna stanoviště tvoří období, kdy byl areál Pražského hradu zcela uzavřen pro veřejnost z důvodu vyhlášení vládních opatření v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19. Na stanovištích při vstupu do Královské zahrady a při vstupu do Horního Jeleního příkopu nejsou kontroly prováděny v době od 1. listopadu do 31. března, resp. mimo provozní dobu uvedených částí areálu, specifikovanou v „Návštěvním řádu Pražského hradu“, popřípadě pak ve dnech, po které v uvedených částech areálu dochází k omezení provozu a nejsou přístupné pro veřejnost. Omezení provozu a uzavírky prostor pro veřejnost vyhlašuje Správa Pražského hradu a jejich archiv je zpravidla dostupný na webových stránkách www.hrad.cz.

Ad 3)

Bezpečnostní kontroly vstupujících osob a vnášených zavazadel do areálu Pražského hradu byly zavedeny v reakci na usnesení vlády č. 261/2016, kterým byl dne 22. března 2016 v České republice vyhlášen první stupeň ohrožení terorismem, jenž s ohledem na přetrvávající bezpečnostní hrozby a rizika nadále trvá. V souvislosti s vyhlášeným prvním stupněm ohrožení terorismem byla především ze strany Policie České republiky přijata nezbytná bezpečnostní opatření, která vycházela ze „Souboru základních opatření k systému vyhlašování ohrožení terorismem“, vydaných Ministerstvem vnitra, a dále „Instrukcí pro vyhlašování jednotlivých stupňů bezpečnostní ochrany důležitých objektů“, schválenou Bezpečnostní radou státu dne 22. ledna 2002 pod č. 260. V rámci posuzování míry rizika teroristického útoku byl Pražský hrad vyhodnocen jako vysoce rizikové místo, a to zejména pro svou výraznou symbolickou hodnotu coby sídla hlavy státu, ale rovněž místa s mimořádně vysokou koncentrací osob, které představuje tzv. měkký cíl. V reakci na výše uvedené okolnosti byla příslušným policejním útvarem, konkrétně Útvarem pro ochranu prezidenta České republiky, navržena a ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Hradní stráží rovněž realizována nezbytná bezpečnostní opatření pro vnitřní i vnější ochranu areálu Pražského hradu. Nejvýraznějším opatřením bylo zavedení bezpečnostních kontrol na vstupech do areálu Pražského hradu.

Ad 4)

Podmínky vstupu a pohybu po areálu Pražského hradu se řídí „Návštěvním řádem Pražského hradu“, který vydává Správa Pražského hradu, příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky. Určení či omezení míst vstupu (popř. výstupu) tedy není v působnosti Policie České republiky. Povinný subjekt tak požadovanou informací ve smyslu § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. nedisponuje.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 31. 3. 2022

vytisknout  e-mailem