Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnostní rozvojová spolupráce s Ukrajinou

Projekt se zaměřením na činnost antikonfliktních týmů policejních sborů.  

Na základě zájmu zahraničních kolegů o dobrou praxi Policie ČR vyjeli ve dnech 14. – 16. června 2016 zástupci české policie do Kyjeva v rámci schváleného programu „Zavedení policejních specialistů antikonfliktních týmů“ (dále jen „AKT“).

Zájem ukrajinských kolegů navazuje na dobrou zkušenost činnosti AKT na Slovensku i v Polsku. Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR v minulých letech zde úspěšně tuto praxi zavedlo.

Ukrajina prochází v současné době složitým obdobím změn administrativního aparátu, bezpečnostních složek, a paralelně se snaží ukončit ozbrojené střety na svém území. Ministerstvo vnitra Ukrajiny, po zřízení velitelství Národní policie na počátku listopadu 2015, přetváří vlastní strukturu, priority, potřeby a stejně tak činí i ukrajinská Národní policie.

Jednou z ústředních změn ukrajinské policie má být nový otevřený přístup k občanům. Součástí změn je tudíž i zásadní proměna taktiky působení ukrajinské policie při demonstracích a jiných masových shromážděních osob nebo při zásazích proti agresivnímu davu. Národní policie Ukrajiny je v této snaze podporována Poradní misí Evropské unie (EUAM), která ve spolupráci s českým ministerstvem vnitra a policií nabízí předání zkušeností a pomoc s výcvikem AKT.

Projekt pod hlavičkou bezpečnostní rozvojové spolupráce hrazený z prostředků MV ČR a částečně financovaný i Poradní misí EU zahrnoval přípravu specializovaného výcvikového programu, školení policejních specialistů na Ukrajině a dlouhodobě přispívá i k navázání pevnějších vazeb mezi oběma policejními sbory. Projekt je plánován jako dlouhodobý (min. do konce roku 2017) a zahrnuje také přizvání ukrajinských policistů na mezinárodní setkání AKT v říjnu 2016 do Prahy.

Za českou stranu se pilotního kurzu zúčastnili zástupci ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR (náměstek ředitele plk. Ing. Antonín Kreml a koordinátor AKT pplk. Mgr. Martin Koryčanský) a dlouholetí lektoři AKT z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje (kpt. Mgr. Ivan Rittig a npor. Bc. Michal Koláček).

23. červena 2016
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

Výuka psych.modulu

Výuka psych.modulu 

Detailní náhled

Tým českých lektorů

Tým českých lektorů 

Detailní náhled

Předávání certifikátu

Předávání certifikátu 

Detailní náhled

plk. Antonín Kreml

plk. Antonín Kreml 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem