Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečný Mělník

MĚLNICKO – Ve čtvrtek 30. března 2017 se v Masarykově kulturním domě v Mělníku uskutečnila odborná konference k preventivnímu projektu Bezpečný Mělník. 

Hlavním námětem byly příklady dobré praxe, které lze sdílet a usnadnit tak práci policistům, strážníkům městské policie, manažerům prevence kriminality a sociálním pracovníkům.

Konferenci, která byla uspořádána k 25 letům založení Městské policie v Mělníku a 20 letům působení Programu prevence kriminality ve městě, zahájil starosta města MVDr. Ctirad Mikeš. Poděkoval strážníkům za 25 let jejich práce a předal slovo řediteli Městské policie Mělník. Kpt. Ladislav Hošmánek provedl všechny přítomné historií první četnické stanice až do současného fungování místních strážníků. Na toto shrnutí navázala Mgr. Milena Bačkovská, která představila plány a touhy obecních policií z pohledu Ministerstva vnitra ČR pro rok 2017 a věnovala svůj příspěvek tomu, co má strážníkům přinést novela Zákona o obecní policii.konference Bezpečný Mělník
 

Projekt Bezpečné město a jeho filozofii představil nositel myšlenky projektu plk. JUDr. Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. Poté Bezpečný Mělník a uchopení této myšlenky představil plk. Ivan Žučenko, vedoucí Územního odboru Policie ČR Mělník. Ten si pochvaloval skvělou spolupráci policie s městem, městskou policií a dalšími organizacemi na poli prevence i represe. V závěru svého příspěvku ocenil za dlouholetou spolupráci šest přítomných pamětní medailí Krajského ředitele policie Středočeského kraje. Z rukou plk. JUDr. Kučery si pamětní medaili II. stupně převzal starosta města, ředitel městské policie a manažerka prevence kriminality, medaili III. stupně další tři strážníci.

Jak tato spolupráce funguje v praxi a co si pod ní mohou nezasvěcení představit na konkrétním příběhu a propojení jednotlivých složek představil tým odborníků spolupracujících na projektu Bezpečný Mělník. Systém prevence kriminality na místní úrovni a možnosti, které lze využít při spolupráci, ale i možná úskalí popsala Mgr. Jitka Gjuričová, kriminolog Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. Inspiraci, jak provádět výzkum dostupnosti legálních a nelegálních drog na území města bez vysokých finančních nákladů představila Mgr. Alena Švejdová, manažerka prevence kriminality města Frýdlant. O práci s dětmi v rolích obětí trestné činnosti nebo jiných sociálně patologických jevů se podělila Stanislava Valterová, koordinátorka prevence kriminality města Kralupy nad Vltavou. Využití moderních technologií v projektu Bezpečný Mělník bylo představeno ve videoprojekci v přímém přenosu kpt. Petrem Limprechtem z Městské policie Mělník a npor. Bc. Tomášem Svobodou, vedoucím místního odvodního oddělení. Výsledek vzorce Škola + městská policie = Bezpečné město popsal ve svém příspěvku Mgr. Vladimír Škuta, ředitel ZŠ J. Matiegky Mělník. Závěrečný příspěvek Mgr. Jitky Králové, muzejní pedagožky Regionálního muzea Mělník, představil ojedinělý projekt spolupráce muzea s Programem prevence kriminality města Mělníka v oblasti preventivních projektů. Dopodrobna z hlediska muzeologie, prevence kriminality a vzdělávacích programů školy popsala zkušenosti edukační praxe v průřezu pěti let interaktivních programů.

Věříme, že nejen tým Bezpečného Mělníka, ale i návštěvníci konference, si odnesli skvělý pocit z toho, že prevence kriminality má smysl, a to zejména při spolupráci a zapojení více složek. A hlavně, že žádný nápad není nemožné provést, když se sejdou správní lidé a každá myšlenka má být zvážena, protože může být začátkem skvělého výsledku.

Bc. Irena Podivínská, DiS.
manažerka prevence kriminality

por.Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí PČR Mělník
3.4.2017

Odkazy do noveho okna

konference Bezpečný Mělník

konference Bezpečný Mělník 

Detailní náhled

konference Bezpečný Mělník

konference Bezpečný Mělník 

Detailní náhled

konference Bezpečný Mělník

konference Bezpečný Mělník 

Detailní náhled

konference Bezpečný Mělník

konference Bezpečný Mělník 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem