Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

bilance roku 2008 Kutná Hora

Jak pracovala Policie ČR v Kutné Hoře v roce 2008 ? 

     Dvanáct měsíců roku 2008 pro mnohé z nás přinesl řadu pozitivních věcí. Přinesl ale i ty negativní, se kterými se bohužel v průběhu našeho života setkáváme. Pro  policii v rámci Kutnohorska  měl rok 2008  rychlý spád, takže se čas někdy nedal ani pro velký „nával práce „ vnímat. Co vlastně  tento resort na našem Kutnohorském území vyvíjel za činnost  ?

Zjištěno bylo celkem   : 1771 trestných činů
Objasněno celkem  :  806 trestných činů
Procento objasněnosti : 45,49 %

 Z celkového počtu zjištěných trestných činů měla největší podíl  obecná kriminalita a to v počtu 1307 trestných činů. Pod uvedené číslo patří  tzv. kriminalita majetková v počtu 1081 tr.činů (krádeže vloupáním v počtu 432, krádeže prosté v počtu 539 tr.činů a ostatní majetková trestná činnost v počtu 110 ).
Dále bylo  šetřeno celkem 173 hospodářských trestných činů, 105 trestných činů násilné trestné činnosti a 11 trestných činů mravnostního charakteru, zbývající trestné činy v počtu 292.
 V procentu objasněnosti, tj. 45,49 %, se v rámci kraje Kutnohorsko zařadilo na 2 místo.

V porovnání s rokem 2007 , kdy došlo ke spáchání celkem 1684 trestních činů byl v roce 2008 nárůst o 87 trestních věcí  a objasněnost klesla o 1,16 %.

 Skupina kriminální policie a vyšetřování ( mezi občany  známá jako kriminálka ) zpracovávala v roce 2007 celkem 687 trestních věcí. Zde došlo k poklesu v porovnání s rokem 2007 o 19 trestních věcí. Celkem zpracovala 16 vazebních věcí . V průběhu roku se vyšetřovalo 431 obviněných a podezřelých osob a z uvedeného počtu státní zastupitelství zažalovalo 91,71 %.

 Samozřejmě, že nejúčinnější trest je pro pachatele když mu jej soud vynese bezprostředně po spáchání trestného činu . Tímto způsobem, v řeči právníků  ve zkráceném přípravném řízení, se řešilo v r. 2008 celkem 422 věcí a stejný počet osob.

 Zjištěno bylo 11775 přestupků. V dopravě bylo zjištěno 10000 přestupků a v rámci blokového řízení byly uloženy pokuty v částce 3 163 000,-Kč.

 V dopravě :
 - celkem dopravní nehod  851 ( pokles  proti r. 2007 o 153 DN )
 -  usmrceno osob   10  osob ( navýšeno proti r. 2007 o 1 osobu)
 - těžké zranění    29 osob  ( r. 2007 - 63 osob )
 -  lehká zranění            147  osob  ( r. 2007 - 151 osob )
 - DN pod vlivem alkoholu 37 ( v roce 2007 - 61 dopravních nehod )
 -  zjištěný alkohol u řidičů 184 řidičů ( r. 2007 - 196 řidičů )

 Co říci závěrem, že vše zde uvedeno se může zdát jen jako hra čísel. Za těmito čísly se  ale skrývá řada odpracovaných hodin a v mnoha případech hodin i nad rámec základní pracovní doby.  Časté kontroly, jak v dopravě, tak i v oblasti podávání alkoholu mladistvým a nezletlým osobám, noční kontroly a akce zaměřené na eliminaci páchání trestné činnosti a přestupkového jednání, za účelem odhalování osob v celostátním pátrání apod. Nasazování veškerých sil a prostředků když je vyhlášeno pátrání po pohřešované osobě , kam jsou zahrnuty i děti.
 
 Tato veškerá činnost a mnohé víc se podařilo zajistit  a plnit bezezbytku i přesto, že zdejší policie neměla a nemá naplněny početní stavy. I přesto se v rámci kraje  řadí těsně za 1. Místo, tedy na druhé příčce.
 Během roku 2008 se sice početní stavy policistů nepodařilo na 100% naplnit, ale zato se podařilo tento stav stabilizovat. Zamezilo se velkému početnímu  odchodu policistů, takže z celkového počtu 35 policistů, kteří opustili naše řady, se podařilo doplnit 25 policistů. Nejčastějšími příčinami odchodů byly zejména - starobní důchod, zdravotní potíže, propuštění na vlastní žádost, odchody na jiné útvary apod. Ani jeden policista nebyl u zdejší policie propuštěn z důvodu porušení kázně,  spáchání trestného činu nebo přestupku.

 Nad rámec  běžných kontaktů, a to v rámci spolupráce  se samosprávou, jsou s orgány místních samospráv řešeny problémy :

a) realizace prvků Comminity policing v teritoriu celého OŘ Kutná Hora
b) jednání s obcemi s rozšířenou působností o předávání spisových materiálů dopravních nehod správním orgánům v elektronické podobě apod.

 Ze strany samospráv je hodnocena spolupráce s policií, jako celku, velmi dobře.

 Činnost okresního ředitelství policie  v uplynulém období je hodnocena velmi kladně i ze strany Krajského ředitelství Středočeského kraje. Je ale nutno zároveň za naše dosažené  výsledky poděkovat i všem občanům, kteří nám v průběhu roku 2008 byli nápomocni, neboť bez jejich pomoci by činnost a výsledky zdejší policie nebyly na takové úrovni, jako do současné doby.

      plk. JUDr. Blanka Matějů 
       Policie ČR Kutná Hora 

 

vytisknout  e-mailem